Contest Yachts ontwikkelt eerste motorjacht

0

Contest Yachts 52MC
Voor het eerst in haar bestaan is het Nederlandse zeiljachten merk Contest Yachts begonnen met de bouw van een motorjacht. Deze nieuwe 52MC is niet alleen geoptimaliseerd voor ex-zeilers maar moet volgens de Medemblikse werf iedere motorboot fan aanspreken…

Contest Yachts staat over de gehele wereld eigenlijk bekend als een werf van kwalitatief zeer hoogwaardige zeiljachten. Contest is zelfs een van de weinig overgebleven Nederlandse zeiljacht werven, maar gaat zich nu ook in het motorboot segment begeven. Wellicht is het motorboot gevoel bij de werf gecreeerd door de mannen van Ribbon Yachts welke onlangs hun eerste echte “mannenboot” gepresenteerd hebben en letterlijk buren van de werf in Medemblik zijn. Het blijft trouwens niet bij buren, want de nieuwe Contest 52MC heeft meer links met de Ribbon SC45, hij is namelijk ook in samenwerking met Vripack ontworpen. Net als de Brandaris Q52 trouwens die wel weer wat gelijkenissen met de Ribbon heeft, de engeneering van de Contest 52MC is bij Vripack dus in goede handen.

Contest_MC52_4_Final
Naast Vripack heeft Contest Yachts de hulp van Georg Nissen en Wetzels Brown Partners ingeroepen voor respectievelijk het ontwerp en het interieur. Voor een van origine zeiljacht werf is het natuurlijk van belang om de boot zo stil en stabiel mogelijk te maken, dit is de huidige klanten kring immers gewend. Contest heeft dan ook veel aandacht aan het onderwaterschip en de geluidsbestrijding besteed. De romp is door haar lange waterlijn in combinatie met het brede en sterk geaccentueerde onderwaterschip en de rechte boeg zeer stabiel in verschillende watercondities. Uiteraard heeft hij geen kiel zoals zeilers gewend zijn, maar mochten ex-zeilers hem nog stabieler willen dan kan er een gyrostabilizer ingebouwd worden.

Contest_MC52Planing_1_Final
De al vrij stille en zuinige Cummins Common Rail Diesels met ieder 330pk liggen in een volledig geisoleerde kamer. Er is daarnaast ook ontzettend veel aandacht besteed aan het tegengaan van trillingen en ander bijkomend geluid. We begrijpen dat Contest Yachts hier extra aandacht aan besteedt in haar persbericht, maar verwachten dit eigenlijk van iedere motorjacht werf (velen gaan hier echter de fout in). Over prestaties is eigenlijk nog niets bekend, de romp is in ieder geval een halfglijder dus we hoeven geen spectaculaire snelheden te verwachten.

Contest_MC52_flybridge
In het persbericht wordt niets beschreven over de mogelijkheid voor een flybridge versie, er is hier echter wel een computertekening van gemaakt. Het lijkt ons een zeer geschikt jacht voor een flybridge en zoals jullie weten gaat onze voorkeur hier naar ook naar uit. We vinden het in ieder geval erg gaaf dat Contest Yachts haar expertise nu ook inzet voor het ontwikkelen van een motorjacht en denken dan ook zeker dat de 52 voeter onder deze naam potentie heeft… 

Specificaties Contest Yachts 52MC:
Lengte: 15,93 meter
Lengte waterlijn: 14,60 meter
Breedte: 4,60 meter
Diepgang: 0,95 meter
Doorvaarthoogte: Vanaf 2,88 meter
Waterverplaatsing: 16.600 kg.
Constructie: Vacuüm Composiet
Dieseltank: 2.000 liter
Watertank: 700 liter
Motoren: 2x Cummins 330 Hp
Capaciteit brandstoftank: 2.000 liter
Capaciteit drinkwatertank: 700 liter
Capaciteit vuilwatertank: 250 liter
Aantal slaapplaatsen: 6-8 personen
Certificering: CE-A
Werf: Contest Yachts

Contest_MC52_layout-1
Contest_MC52_layout-2

Reageren