Afgelopen weekend: Start Volvo Ocean Race (video)

0

VolvoOceanRace-teams2
Ondanks de steeds dichterbij komende winter in Nederland zit de watersportwereld in het weekend (nog) niet stil. In het eveneens regenachtige Alicante begon dit weekend namelijk de Volvo Ocean Race…

De dit jaar, meer dan anders door critici geplaagde Volvo Ocean Race, is afgelopen zaterdag rustig van start gegaan. Met name het lage aantal deelnemende teams (slechts 6 in totaal) en de etappe waarbij de zeiljachten op transport voorbij de piraten voor de kust van Somalie zullen gaan, zorgt voor redelijk wat vraagtekens in de media. Veel critici vroegen zich dan ook af of dit de laatste Volvo Ocean Race zou zijn. Directeur Kunt Frostad heeft voor de start dit weekend echter al aangegeven dat de race in 2014, en zelfs die daaropvolgend, al vast staan. Alicante is bij de volgende race zelfs met 100% zekerheid weer de starthaven en voor de overige stop-overs begint binnenkort tevens de werving.

VolvoOceanRace-6boats
De Volvo Ocean Race blijft ook in economisch moeilijkere tijden dus een van de meest prestigieuze oceanraces ter wereld. Het zal echter niemand verbazen dat een groot deel van het budget voor de race en teams met oliedollars en geld uit China gefinancierd is. De gehele race wordt een circus van 300 miljoen genoemd en het gemiddelde team budget ligt rond de 20 miljoen. Er moet dus een behoorlijke zak geld meegenomen worden voor dit mooie evenement en dat komt tegenwoordig makkelijker uit oosterse landen dan uit het westen.

VolvoOceanRace-AbuDhabi
En wie betaalt die wint, zo leek het afgelopen zaterdag tijdens de eerste race in ieder geval. Het Abu Dhabi team kon de eerste in-port etappe na 53,48 minuten namelijk als eerste op haar naam zetten en is direct koploper van de Volvo Ocean Race 2011-2012. Het was niet echt een spectaculaire race, want de harde wind en regen van voor de start lieten het tijdens de race behoorlijk afweten. Op verschillende momenten waren er behoorlijke worstelingen met spinnakers en code-zero’s bij de steeds wisselende lichtweeromstandigheden waarbij de wind steeds meer afnam. Het Puma team kwam op 14’14 als tweede over de finish, maar de stijd om de plaatsen daarna was toch wat spannender. De vier resterende teams wisselden namelijk steeds van positie en konden niet echt duidelijk een voorsprong opbouwen. Bekijk hierrr de officiele uitkomst van de eerste etappe.

VolvoOceanRace-Winners
De zes deelnemende teams hebben nu een week de tijd voordat de eerste “echte” etappe begint. Deze bestaat uit een stuk van 6.500 zeemijl richting Kaapstad die op zaterdag 5 november start…

Reageren