Czeers MK1, nog steeds de milieu vriendelijkste speedboot

0


Op de weg zijn we er in middels wel aan gewend, maar op het water lijkt het allemaal nog splinternieuw… Milieubewust vervoer. Toch is het helemaal niet zo nieuw, er bestaan al talloze voorbeelden van milieu vriendelijkere boten, maar waar is het eigenlijk allemaal mee begonnen? Een echt begin is moeilijk aan te duiden want zeilboten zijn natuurlijk ook milieubewust. Speedboten blijven daarentegen fossiele brandstof slurpende speeltjes… Op de Monaco Yacht show van 2008 werd echter de Czeers MK1 concept Solar speedboot geïntroduceerd, een staaltje zonne-energie kunst wat er ook nog mooi uitziet. En het mooiste… hij komt uit Nederland.

Als je deze fantastische boot met ranke lijnen en perfect weggewerkte zonne-panelen ziet, komen er eigenlijk maar 2 vragen bij je op: 1) werkt het net zo goed als het er uit ziet? 2) wat kost dat?

Het antwoord op de eerste vraag is absoluut JA. Door zijn lichte gewicht, van slechts 1000 kg, weet hij ondanks de enkele aandrijving op zonne-energie 30 knopen te behalen. Dit is een zeer uitzonderlijke prestatie met een 80 kw elektrische motor. De 10 meter lange boot heeft ruim 14 vierkantemeter zonne-panelen op het voordek, die subliem weggewerkt zijn in de romp, die verder opgetrokken is uit carbon.

Op volle snelheid kan hij slechts 30 minuten varen, maar wanneer je op kruissnelheid, ruim 10 knopen, vaart wordt deze actieradius flink vergroot.

De eigenaren, David en Nils, zijn dit project in 2005 al aan de Delftse Universiteit gestart. Het winnen van de Solar race heeft ze aangemoedigd de boot, met hulp van Royal Huisman en andere partners, verder te ontwikkelen tot wat hij nu is. David is verantwoordelijk voor het design terwijl Nils de financiële zaken voor zijn rekening neemt. De Czeers MK1 was destijds de eerste zonne-energie aangedreven speedboot, en hij heeft nog geen noemenswaardige concurrentie.

De tweede vraag is moeilijk te beantwoorden want tot op heden is de Czeers MK1, ondanks serieuze productie plannen, niet meer dan een prototype.

Geniet maar even van het heerlijke uiterlijk met mooie lijnen en stoer oranje interieur. Mocht hij in productie genomen worden, dan lees je dat hier meteen!

Meer info? Klik hier!

Reageren