Dutch Design: Ribbon Yachts 45 SC

0

Ribbon Yachts 45 SC
Eerder schreven wij al over plannen voor de Ribbon 45 SC, en we zagen hem natuurlijk live op de extreem natte Hiswa van dit jaar. Nu is hij officieel klaar om het wilde water op te gaan…

De samenwerking tussen de splinternieuwe werf Ribbon Yachts uit Medemblik en Vripack heeft een zeer modern en snel ogende 45 voet speedboot met tender allures opgeleverd. Tijdens de afgelopen Hiswa in IJmuiden lieten we bij een van de oprichters van Ribbon Yachts de Brandaris Q52 als vergelijk vallen, en daar bleek inderdaad een klein lijntje te liggen. Een van de oprichters heeft namelijk ook aan de Brandaris Q52 gewerkt. Wij denken echter dat beide jachten elkaar niet echt in de weg staan. De Ribbon is net wat brutaler en natuurlijk iets kleiner waardoor hij naar ons idee eerder als tender voor een superjacht gebruikt zal worden. Het merdendeel van de jachten zal echter als weekend of dagjesboot met flink wat pk’s aangeschaft worden.

Ribbon Yachts 45 SC 2
De Ribbon 45 SC is een jacht dat, zonder dat je het op het eerste gezicht ziet, best wel wat gelijkenissen met vliegtuigen heeft. Hij is namelijk niet voorzien van onnodige versieringen en opsmuk, maar heerlijk strak en clean. Zijn scherpe randen, strakke lijnen en open ruimtes maken hem tot een oogstrelende verschijning, en dat terwijl wij normalieter groot fan van de klassieke Riva-achtige stijl zijn. Door zijn onderbroken lijnen en verschillende schuine delen lijkt de Ribbon 45 SC altijd in beweging, zelfs als hij in rustig water voor anker ligt.

Ribbon Yachts 45 SC 2011
De vergelijking met de vliegtuig industrie blijft niet bij het design van de boot, ook in de cockpit voel je jezelf een piloot. Het overzichtelijke dashboard bedien je namelijk vanuit een extreem sportieve Recaro sportstoel die je in de meest extreme situaties op je plek houdt. Met deze Ribbon 45 SC, voorzien van een super stijve romp en aangedreven door twee Rolls-Royce waterjets in combinatie met twee 600pk sterke Cummins motoren kan je dus flink wild doen. Het hoeft natuurlijk niet, want het zonnedek achterop biedt genoeg plaats voor zonne-badende gasten die bij lage snelheden heerlijk uit kunnen rusten.

Ribbon Yachts 45 SC 2011 2
De Ribbon Yachts 45 SC is dus een jacht om als Nederlander trots op te zijn. Binnen de automotive industrie doen we het niet zo voorspoedig, maar dit maken we in de jachtbouw dubbel en dwars goed…

Specificaties Ribbon Yachts 45 SC:
Lengte: 13,79 meter
Breedte: 3,92 meter
Diepgang: 0,73 meter
Motoren: 2x Cummins QSC 600pk
Vermogen: 1.200pk
Aandrijving: 2x Rolls-Royce Kamewa waterjets
Topsnelheid: 43 knopen
Nautisch architect: Vripack
Werf: Ribbon Yachts

Reageren