Palmer Johnson bouwt James Bond achtig superjacht

0

Palmer Johnson PJ World Yacht 2011
Legio superjachten hebben natuurlijk James Bond allures, maar deze ‘PJ World Yacht’ welke op dit moment in Noorwegen bij Palmer Johnson gebouwd wordt komt toch echt het dichtst bij…

Het ruim 81 meter lange expeditie superjacht ‘PJ World Yacht’ wordt door de Noorse werf Palmer Johnson in samenwerking met Rolls Royce gebouwd. Op het eerste gezicht is het gewoon een heel stoer en robuust superjacht, maar om meteen over een echte James Bond boot te spreken lijkt misschien wat overdreven. Toch heeft dit superjacht twee features die we nog niet vaak gezien hebben, en zo in een willekeurige James Bond film passen.

Palmer Johnson PJ World Yacht in yard
Het jacht beschikt namelijk over een ingebouwde onderzeeer die middels een klep in de romp van het jacht onopvallend kan vertrekken of binnenkomen. Natuurlijk zijn er meer superjachten die een onderzeeer als bijboot meedragen, maar deze manier van binnenkomen hebben we nog niet eerder gezien. Daarnaast beschikt hij over een helikopterplatform die middels een hydraulische lift de helikopter in een hangar kan laten zakken. In deze hangar staat de helikopter veilig en kan hij middels een tankinstallatie bijgetankt worden. Een feature die we normalieter alleen op vliegdekschepen zien.

Palmer Johnson PJ World Yacht piano lounge
Het jacht is ontwikkeld om overal op de wereld te kunnen varen, dus ook waar dreiging van piraten een rol speelt. Daarom is hij voorzien van een speciaal systeem dat middels warmtecamera’s de gehele omgeving in de gaten houdt. Mochten er toch nog ongewenste personen dichtbij komen, dan kunnen deze met de waterkanonnen op afstand gehouden worden.

Palmer Johnson PJ World Yacht helicopter platform
Naast deze James Bond achtige specificaties, beschikt het jacht natuurlijk over de “standaard” superjacht eigenschappen. De eigenaar heeft namelijk een ruimte die zich over drie dekken heen strekt, terwijl het vierde dek voor zijn gasten is. De algemene ruimtes bevatten een piano salon, een bioscoop, een beauty salon, een fitness centrum en natuurlijk een zwembad op het dek buiten.

Palmer Johnson PJ World Yacht 2011 1
Palmer Johnson is nu een jaar met de bouw van het jacht bezig en verwacht het over ongeveer 18 maanden af te ronden. Het is dus nog even wachten op de voltooide beelden, maar hierbij alvast een impressie…

Specificaties Palmer Johnson PJ World Yacht:
Lengte: 81,40 meter
Breedte: 14,60 meter
Diepgang: 4,00 meter
Gewicht: 600 ton
Brandstoftank: 260.000 liter
Drinkwatertank: 80.000 liter
Ballast watertank: 400.000 liter
Vuilwatertank: 85.000 liter
Kruissnelheid: 10-12 knopen
Topsnelheid: 16,5 knopen
Motoren: Diesel Electric Propulsion, 6 cilinder Rolls-Royce
Vermogen: 2.000KW
Werf: Palmer Johnson

Reageren