Friesland start campagne tegen rubberbootjesterreur

1

Handle je pk's campagne provincie en politie Friesland
Rubberbootjesterreur, een mooi scrabble (of wordfeud) woord, maar helaas afgelopen zomer aan de orde van de dag in Friesland. Daarom starten ze dit jaar de campagne “Handle je pk’s”…

De provincie en politie Friesland zullen komende zomer met name extra aandacht besteden aan jonge watersporters. Elke zomer komen er namelijk behoorlijk wat klachten bij de autoriteiten binnen over jongeren in rubberbootjes die overlast veroorzaken. Om er voor te zorgen dat de klachten afnemen en de overlast dus teruggedrongen wordt, starten ze met de campagne “Handle je pk’s” waarin voorlichting gegeven wordt aan de jongeren.

jongens in rubberbootjes
In praktijk betekend dit dat medewerkers van de provincie en politie vanaf april op het water in Friesland flyers uit zullen delen en goed vaargedrag belonen met een kleinigheidje. Daarnaast zullen er testdagen komen waar jongeren de combinatie van hun bootje en motor kunnen laten testen of alles wel aan de eisen voldoet (zal wel lekker druk worden).

Om er als ouders voor te zorgen dat je zoon of dochter zonder problemen uit een politie fuik komt, hierbij nog even de regels op een rij:

Minimum Leeftijden voor het besturen van een boot:
-Snelle motorboot (20 km/h +): vanaf 18 jaar met vaarbewijs
-Motorboot langer dan 7 meter (max. 20 km/h): vanaf 16 jaar zonder vaarbewijs
-Open motorboot korter dan 7 meter (max. 13 km/h): vanaf 12 jaar zonder vaarbewijs
-Zeil en roeiboot korter dan 7 meter: Geen minimum zonder vaarbewijs

De belangrijkste regels voor jongeren:
-Minimum leeftijd voor het besturen van een open motorboot is 12 jaar.
-De boot kan mag niet sneller dan 13 km/h kunnen.
-De boot mag maximaal 7 meter lang zijn.

Wanneer moet je ook al weer een vaarbewijs hebben?
Voor pleziervaartuigen vanaf 15 meter en motorboten kleiner dan 15 meter die harder kunnen dan 20 km/h. Dit geldt dus ook voor waterscooters, jetski’s en rubberbootjes.

Wie is er eigenlijk aansprakelijk?
13 jaar of jonger: Ouders zijn risico-aansprakelijk
14 en 15 jaar: Ouders zijn schuld-aansprakelijk terwijl de schade veroorzaker ook deels aansprakelijk is.
16 jaar +: Eigen aansprakelijkheid, tenzij ouders van de acties op de hoogte zijn.

En wat kost dan een overtreding?
-Varen met snelle boot onder de 18 jaar: 150,- euro
-Geen aantoonbaar vaarbewijs: 420,- euro
-Te hard varen: 70,- tot 150,- euro
-Geen reddingsvest aanwezig: 35,- tot 170,- euro
-Boot niet geregistreerd: 100,- euro
-Ontbreken van de dodemansknop: 180,- euro

Junior Rib Rally SBS nederland vaart
Wij vragen ons alleen wel af waarom het Telegraaf en SBS programma ‘Nederland Vaart’ elke week een race tussen jongeren tussen 8 en 12 jaar in rubberbootjes, de Junior Rib Rally, uitzendt. Het is weliswaar op afgesloten water, maar moedigd dat juist niet aan om daarbuiten ook te gaan scheuren? Wie het weet mag het zeggen…

1 reactie

  1. Misschien is het ook handig om de tweede generatie jonge watersporters op hun gedrag aan te spreken. Wij varen veel in de Friese wateren maar hebben het meeste last van mensen tussen de 35 en 50 jaar met veel te snelle motorboten. Deze schepen zijn vaak niet in staat om stationair 6 Km per uur te varen en dus niet geschikt voor binnenwateren. Ook grote gezinnen op grote huurbakken zorgen vaak voor overlast door in 1 week tijd heel Nederland van het water te willen bewonderen. Leuk plan maar schier onmogelijk. Ergo, kijk niet alleen naar de jonge rubberbootbestuurders.

Reageren