Diana komt met groen superjacht concept

0

Diana Yacht Design Navitas Diana439 Green superyacht
Steeds meer superjacht ontwikkelaars krijgen in de gaten dat de markt groener wordt. Daarnaast zien ze waarschijnlijk ook dat een superjacht best veel groene mogelijkheden kan bieden, ookal is dat niet makkelijk…

Zo komt het Alkmaarse Diana Yacht Design met dit concept, de Diana Navitas (Diana439). Het jacht is eigenlijk ontworpen op basis van 4 belangrijke punten die het jacht groen maken, maar niks af moeten doen aan de luxe en beleving. Deze vier eikpunten zijn:

1. Focus op laag en recyclebaar energie verbruik
2. Bekendheid van het energie verbruik bij zowel de eigenaar als haar gasten
3. Terugdringen van het geluid en de vervuiling
4. Het toepassen van duurzame en licht gewicht materialen

Diana Yacht Design Navitas Diana439 Green superyacht 2
Naast de gangbare superjacht eigenschappen zoals verschillende grote zonnedekken, een beachclub met zwembad, een grote eigenaars suite met eigen zonnedek, Jacuzzi en 180 graden uitzicht over de zee, is deze Diana Navitas vooral erg groen. Dit komt met name door de Hybride aandrijf technologie en de 312 vierkante meter aan zonnepanelen die zowel voor de voortstuwing als het algemene stroom verbruik gebuikt worden.

Diana Yacht Design Navitas Diana439 Green superyacht 3
Natuurlijk zijn een hybride aandrijving en behoorlijk wat zonnecellen op het dak niet nieuw binnen de superjacht industrie, maar de manier waarop er aan boord met energie omgesprongen wordt vinden we wel erg vooruitstrevend. Elke ruimte beschikt namelijk over een touchscreen waarop het totale energie verbruik van het jacht op een grafische manier aangegeven wordt. Middels dit zelfde touchscreen kunnen verschillende stroom verbruikende onderdelen in- en uitgeschakeld worden. Wanneer er teveel energie verbruikt wordt licht de rand van het scherm rood op, wanneer men dan bijvoorbeeld de dichtst bij zijnde airco iets minder hard zet neemt het totale stroomverbruik af en wordt de rand oranje. Bij een ideale stroom opbrengst en verbruik verhouding zullen alle randen van de verschillende schermen groen zijn.

Diana Yacht Design Navitas Diana439 Green superyacht touchscreen
Dit is wellicht het beste te vergelijken met het scherm in de ‘good old Toyota Prius’ maar dan op een wat modernere manier. Zoals de Prius met pijlen aangeeft of de batterij opgeladen wordt of juist leegloopt geven deze schermen zeer gedetailleerd aan waar er energie binnenkomt en waar het meeste verbruikt wordt. Door de eigenaar en haar gasten van het energieverbruik bewust te maken en te leren hier het meest efficient naar te handelen kan er volgens Diana Yacht Design heel veel energie bespaard worden. Daar geloven wij ook wel in.

Diana Yacht Design Navitas Diana439 Green superyacht layout
Naast deze gave oplossing heeft Diana nog meer ideen om het jacht groener te maken. Zo heeft hij een zeer lichtgewicht aluminium opbouw, een relatief smalle romp wat het verbruik tegoed komt, maakt hij gebruik van veel led verlichting en slaat hij niet ongebruikte energie op in 1.9 MWh Lithium Ion battery packs.

Diana Yacht Design Green Superyacht Navitas
In de machinekamer bevinden zich twee 600Kw generatoren die het jacht een maximale snelheid van 12 knopen en een kruissnelheid van 10 knopen met een actieradius van 5000 zeemijl kunnen geven. Zeker een interessant superjacht dus welke bij productie klaar zal zijn voor de toekomst. Wanneer, of en door welke werf het jacht geproduceerd zal worden is nog niet bekend. Wij zijn in ieder geval erg benieuwd…

Specificaties Diana Yacht Design Navitas (Diana439):
Lengte: 63,7 meter
Genetatoren: 2x600Kw
Kruissnelheid: 10 knopen
Topsnelheid: 12 knopen
Architect: Diana yacht Design
Interieur: In een later stadium te beslissen
Werf: In een later stadium te beslissen

Meer info: Diana Yacht Design Navitas (Diana43)

Diana Yacht Design Green Superyacht Layout 2Diana Yacht Design Green Superyacht Layout 3Diana Yacht Design Green Superyacht Layout 4Diana Yacht Design Green Superyacht Layout 1

Reageren