Unieke Ferrari hydroplane raceboot tekoop

0

Ferrari Arno XI hydroplane raceboot for sale
In mei wordt de Wereldberoemde, door Ferrari aangedreven, Hydroplane Arno XI Powerboat in Monaco geveild. De opbrengst wordt tussen de 1,3 en 1,9 miljoen dollar geschat. Wat maakt deze boot zo uniek?

Fans van Hydroplane raceboten kennen deze Arno XI boot, aangedreven door een 12 cilinder Ferrari motor, zeker. Hij werd in de jaren 50 namelijk gebouwd om het wereld snelheidsrecord op het water te verbreken.

Ferrari Arno XI hydroplane raceboot for sale 2
In die tijd overtuigde Achille Castoldi samen met Alberto Ascari en Luigi Villoresi (allen bekend van de racerij) de grote Enzo Ferrari om aan deze raceboot mee te werken. Er was niet veel overtuigingskracht nodig om meneer Ferrari over te halen. Alleen het argument dat ze het met deze boot tegen de Guidotti familie, welke door Maserati aangedreven raceboten bouwde, op wilden nemen was genoeg. Vanaf dat moment vond de Ferrari en Maserati vete niet alleen meer op het land plaats want Enzo Ferrari ontwikkelde een 600+ pk sterke Ferrari 375 motor met dubbele turbo speciaal voor deze raceboot.

Ferrari Arno XI hydroplane raceboot for sale 3
Op 15 oktober 1953 verbeterde Achille Castoldi met de Arno XI op Lake Iseo (waarnaar de nieuwste Riva vernoemd is) het wereld snelheidsrecord te water. De fenomenale snelheid van 241,708 km/h is tot op dit moment nog niet door een boot uit dezelfde klasse verbroken.

Ferrari Arno XI hydroplane raceboot for sale 4
Toen Castoldi stopte met racen verkocht hij de boot aan de rijke Nando dell’Orto welke er ruim 10 jaar lang nog mee gevaren heeft. De huidige eigenaar kocht hem vervolgens 20 jaar gelden en heeft hem volledig gerestaureerd. Onder anderen de neus is een klein beetje aangepast en hij heeft een verticale vleugel op de achterkant voor extra stabiliteit op hoge snelheden.

Wie de boot koopt krijgt er volgens RM Auctions uit Monaco een fantastische documentatie met foto’s en handgeschreven noties van de bekende Ferrari engineer Gioacchino Colombo bij. Wie geen 1,3 tot 1,9 miljoen dollar op de plak heeft liggen voor zo’n leuk bootje kan natuurlijk altijd nog deze replica bestellen…

Je kan hem hierrr kopen, en er zijn ook een aantal andere gave zaken die de moeite waard zijn…