Nordhavn komt in ander vaarwater met 52 Pilot

0

Nordhavn-52-Coastal-Pilot
Het Amerikaanse Nordhavn dat tot nu toe voornamelijk bekend staat om haar stoere langzaam varende jachten wil de concurrentie met Grand Banks en Fleming aangaan. Dit doen ze met de nieuwe 52 Coastal Pilot…

De huidige Nordhavn jachten hebben met hun vissersboot achtige voorkomen eigenlijk een uniek segment gecreëerd. De werf heeft echter plannen om het segment van de bekende trawler jachten van Grand Banks en Fleming binnen te treden. Dit zijn namelijk de eerste tekeningen van de nieuwe 52 Coastal Pilot welke in onze ogen flink van de huidige range afwijkt. Het grootste verschil zit eigenlijk in de indeling van het hoofd dek welke volledig op 1 niveau ontworpen is. De andere Nordhavn jachten hebben namelijk een verhoogde pilot-house, maar deze nieuwe 52 voeter heeft aangrenzend aan de salon de stuurpositie. Daarnaast heeft de werf een halfgeleider romp ontworpen waardoor hij een topsnelheid van 15 knopen behaalt.

Nordhavn-52-Coastal-Pilot-interiour
Benedendeks bevindt zich een grote eigenaarshut in de punt van het jacht met behoorlijk wat beweegruimte rondom het king-sice bed. Midschips bevindt zich een gastenhut met twee aparte bedden en een eigen badkamer op niveau van het hoofddek. We vinden dit een beetje een ongelukkige indeling want de eigenaarshut heeft veel ongebruikte ruimte terwijl de gasten niet naast elkaar in bed kunnen liggen. Daarnaast ligt de gastenhut direct tegen de motorruimte aan waardoor het niet prettig zal zijn om ’s nachts door de varen terwijl de gasten slapen.

Nordhavn-52-Coastal-Pilot-engineroom
De flybirdge is daarentegen wel veel groter dan we van Nordhavn jachten gewend zijn. Dit komt met name door de relatief lange opbouw waarbij de salon en stuurpositie op 1 niveau zitten. De flybridge is hierdoor behoorlijk ruim met een stuurpositie in het midden en zitplaatsen daaromheen. Het achterste deel van de flybridge wordt echter wel opgeofferd voor een bijboot welke middels een hydraulische kraan opgehesen kan worden.

De Nordhavn Coastal Pilot beschikt over twee 480pk sterke Cummins diesels welke hem een kruissnelheid van 8 knopen en een actieradius van 1.000 zeemijl opleveren. Nordhavn mikt met dit nieuwe jacht duidelijk op stellen die lange afstanden af willen leggen en normaliter voor een Grand Banks 52 Heritage EU of een Fleming 55 zullen gaan. Wij vragen ons echter af of Nordhavn met deze 52 Coastal Pilot echt een concurrent voor deze twee jachten zal ontwikkelen. Dit zal uiteraard nog moeten blijken wanneer hij te water gelaten wordt. Wanneer dit gebeurt is nog niet bekend dus tot die tijd moeten wij oordelen dat we de traditionele jachten van Nordhavn veel leuker vinden. Je moet er van houden, maar het is in ieder geval wel anders dan de rest…

Specificaties Nordhavn 52 Coastal Pilot:
Lengte: 15,85 meter
Breedte: 4,57 meter
Diepgang: 1,22 meter
Gewicht: 23.587 kg
Watertank: 1.287 liter
Brandstoftank: 3.180 liter
Vuilwatertank: 303 liter
Werf: Nordhavn

Reageren