Nimbus lanceert nieuwe website, tijd voor een stukje geschiedenis

0


De Zweedse werf Nimbus Boats, onderdeel van de Nimbus Group, heeft een nieuwe website gelanceerd, een mooi moment om eens naar dit merk te kijken. Nimbus Boats is het belangrijkste merk binnen de groep die nog drie andere merken onder zich heeft (Ryds, Storebro en Paragon Yachts) , maar dat blijkt natuurlijk al uit de naam van de groep. Het merk Nimbus stamt al uit 1969, en is op een vrij toevallige manier ontstaan.

Volvo Penta had destijds moeite om zijn maritieme motoren aan de man te krijgen, en wilde middels een goed jacht de aandacht op haar motoren vestigen. Harald Wiklund, destijds directievoorzitter bij Volvo Penta, liet door maritiem designer Pelle Peterson dit jacht bouwen. Peterson noemde dit 26 voet tellende jacht Nimbus en liet hem samen met Wiklund op Lake Vanern in September 1969 te water.  Een jaar later werd deze Nimbus 26 gekroond tot “boat of the year 1970”, wat eigenlijk meteen al toekomst perspectief bracht. Acht jaar na de eerste test vaart op het water, begonnen de broers Hans en Lars Wiklund, in 1977, officieel met het bedrijf Nimbus Boats.

In 40 jaar na de eerste 26 voeter, is Nimbus uitgegroeid tot een van grootste Noord Europese plezierjacht werven, die zelfs andere vooraanstaande merken aan zich gekoppeld heeft. Op dit moment levert Nimbus onder haar eigen naam 15 modellen verdeelt over de 4 series, Nova, R-Series, Coupe cruisers en Commander. Door de jaren heen heeft de focus met name op open en coupé boten gelegen, van de 15 modellen zijn er namelijk maar 3 met flybridge. Het instap model is de kleine open 230R, terwijl het vlaggenschip op dit moment de 43 voet Nova is.

Naar ons idee heeft het eigenmerk Nimbus binnen de Nimbus Group een steeds overlappenderde positie gekregen. Nimbus levert namelijk zowel kleine open boten als middel grote jachten. Ze hebben echter de merken Ryds en Storebro ook aangetrokken. Ryds is specialist in kleine open boten en Storebro is op haar plaats een legende binnen de middelgrote plezier jachten. Een duidelijk te herkennen strategie is natuurlijk wel dat Nimbus Group de gehele, kleine tot middelgrote, plezierjacht branche wil bedienen, en dat doen ze op een voortreffelijke manier. Het merendeel van de klanten kiest voor een Nimbus, de instappers gaan voor Ryds en de top kiest voor Storebro. Allen beschikken ze over een zeer grote dosis Scandinavische degelijkheid en superieure kwaliteit.

Kwade monden spreken wel eens over een conservatief en bescheiden merk. Uiteraard zijn de bescheiden, maar dit zou ik niet direct met conservatief willen aanvullen aangezien Nimbus de eerste volledig electrische productie boot (zie ons eerdere artikel hierover) al een tijdje op de markt heeft. Dit geeft dan ook aan dat Nimbus wel degelijk de toekomst in kijkt, ze kiezen echter voor tijdsloze lijnen en dat spreekt hun doelgroep erg aan…

Neem voor meer info een kijkje op hun vernieuwde site.

Importeur van alle merken van de Nimbus Group in Nederland is De Vaart Yachting in Lelystad.

Reageren