In 2011 zijn er in Nederland door de politie 1.225 boten als gestolen opgegeven, dit is een kleine daling van 1,6% ten opzichte van 2010. Goed nieuws dus voor de verzekeraars…
Deze daling is natuurlijk niet groots, maar op het gebied van buitenboordmotoren is de daling een stuk forser. In 2010 werden er nog 2.152 motoren als gestolen opgegeven terwijl dat er in 2011 “slechts” 1.924 waren, een daling van ongeveer 10% dus. De provincie Friesland blijkt een uitschieter te zijn met ruim 50% minder gestolen buitenboordmotoren.
Amsterdam is van oudsher samen met de provincie Noord-Holland de regio waarin de meeste gestolen boten opgegeven worden. Afgelopen jaar zijn er daar echter ook veel weer van teruggevonden. In Amsterdam is maarliefst 40% van alle gestolen boten door de politie weer teruggevonden. We weten niet of we daar nou heel blij mee moeten zijn, aangezien 60% nog steeds vermist is, maar dit is wel een zeer positieve uitschieter in vergelijk met andere regio’s.
Vooral trailerbare boten zoals motorboten, rubberboten, roeiboten en sloepen zijn geliefd bij de dieven. Deze groep neemt namelijk 90% van alle aangiften in beslag. Buitenboordmotoren worden overal gestolen, zowel direct vanaf de boot als vanuit een opslag. Om deze grootschalige diefstal en vooral de handel in gestolen goederen tegen te gaan heeft de politie een website in het leven geroepen. Op stopheling.nl kunnen serienummers van goederen ingevoerd worden waardoor je al koper van tweedehands spullen kan checken of deze niet als gestolen opgegeven staan. Help dus een handje mee en check even de boot of buitenboordmotor die je op het oog hebt…
[Bron: Politie]