Bootjes kijken: Monaco Yacht show vanaf de kant

0


Ook dit jaar was de Monaco Yacht Show weer een groot feest welke wat ons betreft eigenlijk nog wel veel langer mocht duren. Toch komt aan al het moois altijd weer een einde, en zijn wij even doorgereden naar Saint-Tropez (daarover later meer)…

Het was, niet anders dan verwacht, super goed weer. Zo goed zelfs dat we blij waren dat het vanaf de tweede dag behoorlijk begon te waaien. De tenders, welke de haven in en uit voeren richting de talloze superjachten die voor de kust lagen, waren hier wat minder blij mee aangezien deze met behoorlijk wat golfslag te kampen hadden.

Zoals we gewend zijn voerde Nederland weer de boventoon op de beurs. Overal waar je liep hoorde je Nederlanders om je heen en overal waar je keek lag wel een Nederlands jacht. Dat is natuurlijk best logisch aangezien wij nog steeds het tweede land ter wereld zijn wanneer het gaat om de productie van superjachten. Wij hebben behoorlijk wat vooraanstaande werven welke allen op de beurs aanwezig waren. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de marktleider binnen dit segment, Feadship, welke zelf twee jachten meegenomen had maar vervolgens bij vrijwel elke makelaar ook nog eens met een jacht of twee aanwezig was.

De grote vraag die wij natuurlijk aan meerdere werven gesteld hebben is, waarom ze aanwezig zijn. Het grote antwoord dat daarop telkens volgt is, dat je hier wel aanwezig moet zijn aangezien iedereen die iets binnen de superjacht industrie te zoeken heeft aanwezig is. Eigenlijk dus een kwestie van “als hij het doet, doe ik het ook”, want wanneer een werf als Amels of Heesen bijvoorbeeld beslist om niet te komen zal hij wellicht meer in het oog springen dan nu (dachten wij). Toch klopt deze redenering niet helemaal want elke werf waaraan wij dit gevraagd hebben geeft ook aan dat het wel degelijk goed voor de verkoop is.

Wij voeren bijvoorbeeld een dagje mee op de Ribbon 45 SC welke voor Icon Yachts aan het tenderen was tussen de show en de jachten die buiten de haven lagen, en we hebben behoorlijk wat miljonairs en zelfs miljardairs aan boord gehad. Er zijn dus echt kopers op deze beurs aanwezig. Kopers zoals je ze op de Hiswa ziet, maar dan met een iets vollere portemonnee. Natuurlijk gaan de werven er niet vanuit dat er op de show echt een jacht verkocht wordt, want het kopen van een jacht van 15 tot misschien wel 100 miljoen is niet iets dat snel gebeurd. Toch komen de potentiele kopers wel kijken en hebben de werven weer even een interessant contact moment. Daarnaast hebben mensen die al een jacht laten ontwikkelen de mogelijkheid om bij een vergelijkbaar jacht te kijken.

Al met al is de Monaco Yacht Show dus een plek waar je als superjacht liefhebber, koper, verkoper, leverancier, werf of enige andere vorm van betrokkene gewoon moet zijn. Check hier onze eerste foto serie welke we grotendeels vanaf de kant gemaakt hebben. Later volgen nog andere series van jachten die voor de kust liggen…

Reageren