Nauta Design bouwt moderne Gulet

1


Uiteraard doet bootblog ook aan verzoeknummers. Een van onze bezoekers is gek op de traditionele Turkse zeiljachten genaamd ‘Gulet’. Aangezien wij ook van deze jachten houden, hierbij een artikel over de ontmoeting tussen nieuw en oud…

Eind 2009 werd dit geheel gerestylde traditionele zeiljacht door het Italiaanse ontwerp bureau Nauta Design opgeleverd. De eigenaar van het Turkse jacht bracht met zijn vraag, om zowel het uiterlijk als het interieur volledig te moderniseren, een ware uitdaging mee naar Milaan (thuisbasis van de ontwerp studio). De maritieme ontwerpers bedachten zich echter geen moment en brachten nieuw en oud ontwerp dichter bij elkaar dan ze zelf aanvankelijk vermoed hadden.

Het 36 meter lange zeiljacht was oorspronkelijk in Tuzla, thuishaven van de Turkse jacht industrie, gebouwd. In plaats van een klassieke houten romp werd dit jacht met een stalen romp geleverd, maar met alle karakteristieke eigenschappen van een traditionele Gulet. Typisch voor deze zeiljachten is de gedetailleerde buitenkant met zijn twee masten, de grote opbouw met het herkenbare platte dak, de ruime romp, het gezellige grote achterdek en de klassieke boeg. Het interieur is echter altijd sober en minimalistisch. Dit wilde de eigenaar laten veranderen in een oase van luxe, maar met inachtneming van traditionele stijlen.

Dit hebben de ontwerpers zeer sterk uitgewerkt. Ze hebben voor het interieur namelijk gebruik gemaakt van traditionele materialen en kleuren. Toch beschikt het jacht over alle moderne gemakken zoals ruime slaapvertrekken en goede kook en entertainment faciliteiten.

Wij vinden net als de ontwerpers het eindresultaat erg geslaagd. Wie van de oude Turkse zeiljachten houdt, maar zichzelf toch in een moderne omgeving wilt wanen moet contact opnemen met Nauta Design in Milaan.

Specificaties:
Lengte: 35 meter
Breedte: 8,5 meter
Diepte: 4,8 meter
Gewicht: 182 ton
Zeiloppervlak: 600 m2
Kruissnelheid: 12,5 knopen
Gastvertrekken: 8
Bemanning: 6
Brandstof capaciteit: 9.980 liter
Water capaciteit: 9.740 liter
Jacht werf: Evadne Yachts Turkije
Maritiem architect: Karatas Yacht Design
Interieur design: Nauta Design

1 reactie

  1. Mooie website, wij hebben gisteren even staan praten bij onze buurt winkel.
    Dat water smaakte heerlijk!
    Leuk schip he, die Gulet, worden ook gebouwd in Bodrum.

    onder een linkje van mijn schip :

    http://www.adornate.nl

    Vriewndelijke nuetische groet,

    Eric Huygen

Reageren