Vreemd: Boot wordt bos

0

De SS Ayrfield is een van de vele afgedankte schepen in de Homebush Bay, net ten westen van het Australische Sydney. Milieufreaky’s staan tegenwoordig op hun achterste poten, als je een wrak zomaar laat liggen voor een kust. Maar zie wat er gebeurd als je een schip sinds 1972 laat liggen in een baai: Er groeit een heel bos op de 79,1 meter lange dame.

Het prachtige schouwspel, ook wel aangeduid als The Floating Forest, voegt een beetje kleur toe aan het gebied, dat ook wel bekend staat als het scheepskerkhof.

De 1140 ton zware SS Ayrfield werd in 1911 gebouwd in het Verenigd Koninkrijk en ging vanaf 1912 varen in Australië. Oorspronkelijk heette het stoomschip de SS Corrimal. Ze werd tijdens de oorlog gebruikt om Amerikaanse soldaten te vervoeren. Daarna werd ze weer een vrachtschip.

In 1972 werd de SS Ayrfield naar de sloop gestuurd. Veel schepen werden gedemonteerd, maar sommigen bleven ‘zwerven’ in de baai. Op het moment liggen er vier schepen die ouder dan 75 jaar zijn. Ze blijven er waarschijnlijk nog wel even liggen, want de zeldzame mangrovebomen zijn in groten getale aanwezig rondom en op de schepen. Zo zie je maar weer: De natuur overwint alles, zelfs milieuactivisten, die het liefst een oud schip direct gesloopt zien.

Reageren