De Race of the Classics start dit jaar op 31 maart, meer dan 500 studenten doen mee aan de zeilrace, zo werd deze week bekend. Het is met 22 teams en zoveel deelnemers de grootste zeilrace van Europa. Tijdens de Race of the Classics staan zeilen en de competitie tussen Nederlandse Universiteiten en Hogescholen centraal.
Traditiegetrouw zullen ruim vijfhonderd studenten op klassieke zeilschepen in de eerste week van april vanuit de Veerhaven te Rotterdam naar een Belgische of Nederlandse haven varen. Vanuit daar wordt Engeland bereikt en zal de vloot een week later in Amsterdam terugkomen. Tijdens de week wordt er gevaren op een selectie van klassieke zeilschepen.
Vier jaar geleden is ‘De Rees’, zoals het door studenten genoemd wordt, bedacht door twee studenten van de Amsterdamse Academie, met als doel de onderlinge contacten tussen studenten van verschillende opleidingen te bevorderen. Inmiddels is dit doel verbreed en streeft de organisatie er niet alleen naar contact tussen studenten onderling te bevorderen, maar wil de organisatie van De Rees ook contacten tussen studenten en het bedrijfsleven stimuleren. Daarnaast spelen veel plezier en competitie een belangrijke rol bij de Race of the Classics.
Om dit doel te verwezenlijken werken dertien enthousiaste studenten, met affiniteit voor organiseren, zeilen en veel gezelligheid, een jaar lang hard om het evenement nog mooier neer te zetten dan in voorgaande jaren. Daardoor is het evenement inmiddels uitgegroeid tot de grootste zeilrace voor studenten op klassieke schepen. Onder de bezielende leiding van de schippers ervaren de bemanningsleden, de studenten in dit geval, het reilen en zeilen op de Noordzee.
Net als voorgaande jaren wordt het evenement voorafgegaan door een Open Dag in de Rotterdamse Veerhaven op zondag 30 maart. Een dag later klinkt het startschot in de Veerhaven van Rotterdam, wat een mooi spektakel van uitvarende schepen voor de Erasmus brug oplevert. De schippers en de bemanning strijden vanaf die dag om de felbegeerde Challenge Cup, het Gouden Kompas en de RAA.
Het eerste rak brengt de schepen naar een Belgische haven. De volgende dag beginnen de schepen aan de ‘grote oversteek’ naar een Engelse haven. Daar worden we ontvangen in de een mooie club, voor een stijlvol feestje. Dit is de aangewezen plaats om elkaar te vertellen over opgedane ervaringen tijdens de heenreis. Storm, hoge golven, ijzige kou of juist een stralende zon en tergende windstilte. Het weer blijft immers onvoorspelbaar.
De volgende dag wordt koers gezet richting IJmuiden, waar de vloot ’s nachts aan zal komen. Zondag 8 april zullen de schepen Amsterdam binnen varen, om uiteindelijk achter het Centraal Station aan te meren. Het evenement wordt afgesloten met de PortSide Party in Amsterdam. Tijdens dit feest hebben schippers, organisatie, deelnemers en vrienden van de mogelijkheid alle belevenissen van de afgelopen week uit te wisselen. Het evenement wordt afgesloten met het uitreiken van drie verschillende prijzen voor de beste teams.