Giethoorn organiseert Sail met 200 platbodems

0

Dit jaar wordt Sail voor het eerst in Giethoorn georganiseerd. Het is de bedoeling dat bijna 200 platbodems naar de Kop van Overijssel komen. Het nautische evenement moet in Giethoorn een culinair randje krijgen. De sterrenchefs denken, door water en eten te combineren, er een uniek evenement van te maken.

‘Er komt van alles op ons af, en de contouren worden zichtbaar. Sail Giethoorn belooft van 12 tot en met 15 juni een fantastisch spektakel te worden’, zegt voorzitter Feike Tibben (Onna) van het stichtingsbestuur. In deze rol is hij Jan Smit (Wetering) opgevolgd, die samen met Martin Kruithof (Giethoorn) het initiatief voor dit unieke festijn heeft genomen.

Jan Smit blijft actief als voorzitter van de commissie, die het ‘zeilprogramma’ verzorgt. ‘En dat wordt iets unieks’, belooft hij. Smit: ‘We hebben prachtige historische, klassieke en unieke schepen weten aan te trekken en zitten eigenlijk al helemaal vol met zo’n 200 deelnemers. In dat opzicht kan het evenement al niet meer stuk.’  Kruithof was enthousiast geraakt, toen hij als kok bij Sail Amsterdam aanwezig was. De vonk sloeg over naar Jan Smit en al snel was het idee geboren om zoiets ook in Giethoorn tot realiteit te laten komen, maar dan met een eigen invulling. Ook burgemeester Marja van der Tas van Steenwijkerland reageerde positief en vervolgens wist Kruithof zijn horeca-collega’s Jarno Eggen van de Groene Lantaarn in Zuidwolde en Jonnie Boer van de Librije in Zwolle voor zijn idee te strikken.

Inmiddels is een aantal zeer gemotiveerde personen bezig het vierdaagse evenement in de steigers te zetten. Dat gaat niet vanzelf. Tibben: ‘Het is niet zo, dat alle deuren nu zomaar voor je open gaan. Daar is meer voor nodig. Inmiddels snappen we hoe het in de praktijk werkt en zijn we nu bezig de zaken definitief te regelen en in een werkbaar draaiboek te vatten.’

De bijzondere schepen zullen niet alleen in Giethoorn te bewonderen zijn. ‘We willen de hele regio erbij betrekken en dan niet alleen de havens van Steenwijkerland, maar ook die van Zwartsluis’, geeft Jan Smit aan. De bedoeling is, dat op de openingsdag (donderdag) de deelnemende schepen via de havens van Blokzijl, Steenwijk, Vollenhove en Zwartsluis het gebied komen binnenvaren. Op vrijdag wordt er langs diverse routes  naar Giethoorn gevaren, wat een magnifiek schouwspel zal opleveren. Daar zijn op zaterdag wedstrijden en omlijstende activiteiten, waarna op zondag admiraalzeilen/varen op het programma staat met aansluitend een vlootschouw op de Beulaker.

De in Giethoorn woonachtige Lianne Groen en Lennard de Boer hebben inmiddels een professionele website (www.sailgiethoorn.nl) in elkaar getimmerd, maar qua marketing en publiciteit gaat er meer gebeuren. Sigrid Bijkerk (eveneens uit Giethoorn), belast met het secretariaat: ‘Het is nu zaak er een samenhangend geheel van te maken, waardoor ook de diverse onderdelen goed worden uitgelicht en op elkaar zijn afgestemd.’

Twee cruciale facetten zijn op dit moment al zijn beter ingevuld dan de initiators bij de start konden bevroeden: het aantal unieke deelnemende oude schepen (rond de 200)  én het culinaire programma, waarbij het captains diner al is volgeboekt.

‘Het wordt een echt gebiedseigen activiteit  ‘, verwacht voorzitter Tibben. In de organisatie zijn behalve bovengenoemde bestuursleden verder actief Jeroen Smit (veiligheidscoördinator), Gert Strijker uit Giethoorn (penningmeester), Theo Duijker (Tuk) en evenementencoördinator Peter van Geldere (Steenwijk). Verder is een aantal commissies geformeerd voor diverse deeltaken.

Tibben: ‘Sail Giethoorn past bij dit gebied en zal voor een geweldige uitstraling gaan zorgen. Daar zijn we helemaal van overtuigd.’

Sail Giethoorn begint op 12 juni 2014 en zal vier dagen duren. De thuishaven van Sail Giethoorn 2014 is het terrein van Waterresort Bodelaeke Giethoorn.
Een deel van het gebied is beschikbaar gesteld door Bodelaeke en wordt speciaal voor de gelegenheid volledig omgetoverd tot evenementen terrein.

 

Reageren