Nieuwe app ‘Zeeweer’ voor watersporters

0

De nieuwe app Zeewier is voor Android, iPhone, en iPad en helemaal gericht op watersporters, maritieme professionals en ieder ander die op de hoogte wil blijven van de actuele zee- en atmosfeertoestand.

De app toont de live golfgevens uit het ‘landelijk meetnet water’ van Rijkswaterstaat en de weermetingen uit de kuststations van het KNMI. Het idee is dat je in één oogopslag een overzicht krijgt van de actuele condities op een aan zee, en uit betrouwbare bronnen kunt opmaken wat je de komende uren en dagen kunt verwachten.

De app werkt met automatische locatiebepaling via GPS en kiest de dichtsbijzijnde zeespot, of laat je zelf vooringestelde locaties kiezen.

Marifoon en getijden

Naast het live weerrapport van alle kustlocaties inclusief de bijbehorende getijstanden (+radar) bevat app natuurlijk ook het Marifoonbericht van het KNMI en de waarschuwingen voor de scheepvaart.

Prominent aanwezig zijn de reeksen weerkaarten die speciaal voor de Noordzee zijn vervaardigd met behulp van het GFS (Global Forecasting System)-weermodel. Dat is een internationaal veel gebruikt model dat heel betrouwbaar is voor wat het de wind, golven, zicht- en regenverwachting betreft.

Kaarten

Verderop staan de synoptische analyse en termijnberoordelingen van de KNMI-meteorologen (de tekstjes). En de daarbij horende beroemde Bracknell-Faxkaarten, de KNMI-Hirlam-. Deutscher Wetterdienst (GME)- en ECMWF-kaarten.

iPadversie

De iPadversie heeft een extraatje: dat is het complete maritieme deel van de app Het Getij (die er voorheen alleen voor Android en de iPhone was, nu dus ook voor de iPad).

Je kunt daarmee de getijverwachtingen voor alle Rijkswaterstaatmeetpunten opvragen en favorieten in een lijstje opslaan en ziet er live de actuele waterhoogte voor het betreffende meetpunt – zowel t.o.v. NAP, MSL als LAT. Bonussen op die pagina zijn de kadertjes met de getijklok voor spring- en doodtijmomenten, zon-en maantijden en maanfases.

De iPadversie met alles er-op-en-er-aan kost € 2,69, de iPhoneversie € 1,79. De Androidversie is voorzien van reclame. Wie deze app liever advertentievrij heeft, kan deze via een kleine (€ 1,49 cent) in-app betaling weghalen en krijgt er twee mooie widgets voor het startscherm bij.

De directe links naar de app stores:

Android:

https://play.google.com/store/apps/details?id=com.surfcheck.zeeweer

iPad:

https://itunes.apple.com/nl/app/zeeweer-hd/id813611971?mt=8

iPhone:

https://itunes.apple.com/nl/app/zeeweer/id817389853?mt=8

Op http://zeeweer.nl staan directe links naar de sites bij elkaar verzameld.

Reageren