Historische platbodem onder de hamer

0

De historische platbodem Marieke van 102 jaar oud wordt donderdag 20 mei geveild. De thuishaven is het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen, maar de stichting die haar in beheer heeft, kan haar niet meer onderhouden. Het openingsbod is 35.000 euro.

De Marieke werd in 1912 gebouwd op de Zwolsman-werf in Workum (Friesland) in opdracht van een Schot, Cecil Walker. Wieringer aken werden in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd voor de visserij op de Wadden- en Zuiderzee. Het bijzondere is dat de Marieke gebouwd werd als zeiljacht met kajuit.

In 1987 koopt de toenmalige VSB Bank de Marieke voor het symbolische bedrag van één gulden, met echter de inspanningsverplichting om de Marieke weer een vaste verschijning te maken op het IJsselmeer. Om dat te realiseren, laat de bank de Marieke op de werf verder afbouwen en voorzien van tuigage. In 1996 is de Marieke ingebracht in de Stichting Marieke.

Veiling

Op donderdag 15 mei om 15:00 uur start BVA-auctions met de online veiling van de historische houten platbodem ‚Marieke’. Op donderdag 15 mei is er gelegenheid het schip te bezichtigen tissen 11 en 14 uur in Enkhuizen. Sluiting van de veiling is op 20 mei om 15:50 uur.

Historie Marieke

De Marieke werd in 1912 gebouwd op de Zwolsman-werf in Workum (Friesland) in opdracht van een Schot, Cecil Walker. Wieringer aken werden in de tweede helft van de negentiende eeuw gebouwd voor de visserij op de Wadden- en Zuiderzee. De grote bloei van de Zuiderzee-visserij was al voorbij toen de opdracht voor de bouw van deze platbodem kwam. Het bijzondere is dat de Marieke gebouwd werd als zeiljacht met kajuit. Gevist zou er dus niet mee worden.

Na een halve eeuw in Engeland rondgevaren te hebben, wordt het schip in 1964 door Evert Zwolsman teruggehaald naar Nederland. Het schip is slecht onderhouden en wit geschilderd. In 1981 wordt de Marieke op een werf in Friesland gerestaureerd in het kader van een scholingsproject voor langdurig werklozen. Echter alleen de romp wordt gerestaureerd. Het schip heeft nog geen betimmering, mast of tuigage. De Marieke is dan ondergebracht in de Stichting voor het Behoud van het Varend Erfgoed. Deze stichting heeft helaas niet de middelen om de Marieke weer in de vaart te brengen. In 1987 koopt de toenmalige VSB Bank de Marieke voor het symbolische bedrag van één gulden, met echter de inspanningsverplichting om de Marieke weer een vaste verschijning te maken op het IJsselmeer. Om dat te realiseren, laat de bank de Marieke op de werf verder afbouwen en voorzien van tuigage.

Ook wordt een vaste schipper gezocht. Het schip krijgt een representatieve taak: de verschillende onderdelen van de bank kunnen de Marieke huren voor tochtjes met relaties.

In 1996 is de Marieke ingebracht in de Stichting Marieke.

De vaarperiode loopt van ongeveer half april tot eind september, afhankelijk van het weer.

Eind september/begin oktober wordt de Marieke uit het water gehaald en gedurende de wintermaanden verzorgt de schipper het broodnodige onderhoud aan de Marieke.
Tegenwoordig wordt de Marieke ingezet voor zeil- of teambuildingsdagen voor bedrijven. Maar ook particulieren die met vrienden en/of familie een dagje willen varen zijn uiteraard van harte welkom. Zoals eerder aangegeven, worden de opbrengsten van de verhuur aangewend voor het in de vaart houden van de boot en het dekken van de exploitatiekosten daarvan.

Technische details Marieke
Lengte stevens:    13,70 m
Breedte berghout:    4,56 m
Diepgang:    0,93 m
Masthoogte water:    18,70 m
Oppervlakte grootzeil:    68,50 m2
Oppervlakte fok:    42,00 m2
Oppervlakte kluiver:    19,50 m2
Oppervlakte totaal:    130,00 m2

 

Reageren