?>

Marine bouwt zonneboot voor elfstedenrace

0

Elf leerlingen van de Technische Opleidingen van de Koninklijke Marine nemen dit jaar voor het eerst deel aan de Dong Energy Solar Challenge. Voor deze wedstrijd bouwen teams zelf een zonneboot om daarmee aan ’s werelds grootste zonnebootrace deel te nemen.

Update: Zie hier de foto’s van de zonneboot tijdens de perspresentatie in Amsterdam.

Tijdens de race, die plaats vindt in de week van 28 juni tot en met 5 juli, racen de deelnemers 200 kilometer op zonne-energie. Voor 2014 een nieuwe route bedacht. In plaats van de  traditionele Elfstedenroute wordt er dit jaar geracet van de Blauwestad naar Leeuwarden. In vijf etappes moeten de deelnemers de route afleggen.De marine neemt deel in de nieuwe V20 standaardklasse. Deze klasse is speciaal voor de beginnende zonnebootbouwer. De standaard scheepsromp in deze klasse moet door de teamleden ingericht en afgebouwd worden. Het tactisch en technisch inzicht van de leerlingen wordt in deze challenge uitvoerig getest.

Dong Energy presenteert op 5 juni de (inter-)nationale deelnemers aan de vijfde editie van de Solar Challenge, waaronder het team van de Koninklijke Marine. Deze editie presenteren zij een aantal nieuwe projecten als Young Solar, een nieuw ontwikkelde V20-klasse, een uitdagende route en technische innovaties bij de boten. Tijdens de presentatie zal mevrouw Anja Koerse, echtgenote van de commandant van de Koninklijke Marine Technische Opleidingen, kapitein-luitenant-ter-zee technische dienst Rob Koerse, de doop verrichten. De solarboot van de marine zal de naam ‘Ra’ dragen. Ra is de zonnegod van de Egyptische mythologie. Daarnaast is Ra een nautische term.

De deelnemende matrozen volgen de Mechatronica MBO 3 opleiding die het ROC Kop van Noord-Holland in samenwerking met de marine verzorgt. Matrozen in dienst van de Koninklijke Marine worden klaargestoomd voor een functie aan boord bij de technische dienst. Na afronding van de opleiding volgt bevordering tot korporaal. In de opleiding wordt een aantal projecten uitgevoerd waarbij gewerkt wordt aan vaardigheden als samenwerken, plannen, budgetteren en projectmatig werken. Tijdens de opleiding leggen de matrozen een proeve van bekwaamheid af. Voor het eerst konden de leerlingen nu ook kiezen voor het solar project.

De marine is op zoek naar jongeren met interesse in techniek. De Solar Challenge is een van de uitdagende projecten die binnen de technische opleidingen van de marine ingezet worden. Theorie en praktijk zijn binnen de opleidingen nauw aan elkaar verbonden. Werken bij de Technische Dienst van de Koninklijke Marine betekent verdieping in veel verschillende technieken.

 

Reageren