Zonnebootraces starten in Amsterdam

0

De zesde editie van de World Cup for Solar Powered Boats start in 2016 in Amsterdam. De zonnebootraces werden afgelopen weekend nog in Friesland gehouden, waarbij de boot van één deelnemend team volledig uitbrandde op de eerste dag.

‘De burgemeester van Amsterdam wil graag de gastheer zijn van de start van de volgende editie van de race’, zo meldde burgemeester Ferd Crone van Leeuwarden zaterdagmiddag bij de finish van de race in de Friese hoofdstad. Het Clafis Private Energy Solar Boat Team (T63) is de winnaar van de DONG Energy Solar Challenge 2014. Het team won alle etappes van deze etappes en is daarmee de onbetwiste winnaar van deze editie van de World Cup for Solar Powered Boats. In 2016 is de zesde editie van de grootste zonnebootrace ter wereld.

‘We zijn super blij met deze eerste plaats. Het was een zware strijd en lang niet altijd even makkelijk. We wilden. Daar gaan we vanavond eerst een biertje op drinken’, aldus een ontzettend blije Gerard van der Schaar, piloot van het winnende team. In de Challenge A en B gaat de overwinning naar de Poolse teams. Met name in de Challenge A was het vandaag nog enorm spannend. Tussen de nummer 1 en 2 in het klassement zat slechts twee minuten. De strijd werd beslist in het voordeel van Scigrip Solar Boat Team (A22) uit Polen. ‘We zijn zo blij. Polen heerst in de Challenge A en B. Wow!’, aldus Michal Wawrziniak, schipper van het Scigrip Solar team.

De organisatie van de DSC kijkt tevreden terug op de afgelopen week. ‘We hebben dit jaar gekozen voor een nieuwe route en een andere opzet voor de race. Er zijn nieuwe elementen ingevoegd zoals het evenement Young Solar, de massastart, het sprintklassement en de endurance. Dat heeft goed uitgepakt. In 2016 starten we een Amsterdam en gaan we het IJsselmeer over. We blijven vernieuwen’, aldus projectdirecteur Albert Bosscha. Dit jaar is voor het eerst de Wubbo Ockels Award uitgereikt. Ockels is één van de initiatiefnemers van de zonnebootrace en overleed in juni van dit jaar. De prijs wordt uitgereikt aan Bouwe de Boer, als aanjager van duurzame initiatieven en initiatiefnemer van de race.

Grote pechvogel deze week was het SDOG Racing Team (T68). Zondag brandde hun boot volledig uit. Woensdag waren ze weer in de race.  Niek van Prooijen: ‘Het is heel mooi om hier nu toch nog te kunnen finishen. Toen we weer mee konden varen hebben we enorm veel leuke reacties gekregen. Langs de route publiek dat de duim opstak of spontaan begon te klappen. Dat geeft wel een kick. Over twee jaar zijn we er weer bij en dan gaan we echt laten zien wat we kunnen. We hebben nog iets te bewijzen!

 

Reageren