Prince George niet meer te zien vanuit Nederlandse kust

0

Het wrak de Prince George voor de kust van de Hondsbossche Zeewiering is binnenkort niet meer te zien. Een zandhopperzuiger spuit nieuw strand op, waardoor het vergane schip verdwijnt. De komende jaren wordt er ongeveer 35 miljoen kuub zand opgespoten.

De Hondsbossche Zeewering is een 5,5 km lange dijk nabij Petten, op een plaats waar een stormvloed in de Middeleeuwen door de oorspronkelijke duinen is doorgebroken. Sinds 1921 ligt het wrak van het Britse slagschip op Hoofd 24 van de Hondsbossche- en Pettemer Zeewering.

In augustus 1895 werd op de Portsmouth Dockyard, de op één na oudste en de belangrijkste Britse marinewerf — gesticht in 1540 — de H.M.S. Prince George met veel feestvertoon te water gelaten. Het schip gaat vanaf 1896 dienst doen in het Kanaal en heeft Portsmouth als thuishaven. ind 1916 wordt het schip, inmiddels ontdaan van de bewapening buiten dienst gesteld. Enkele jaren doet het schip nog dienst als havenservice- en hospitaalschip onder de naam Victorious II in de wateren van Chatham.

Het schip werd in 1921 versleept vanuit Engeland naar Duitsland om naar de sloop te gaan. Tijdens een nachtelijke storm sloeg ze echter los voor de kust van Nederland. Sindsdien ligt het wrak voor ons strand.

Versterkte zeewering

In het kader van de Kust op Kracht wordt aan de zeezijde van de zeewering onder meer een nieuwe duinenrij en strand gemaakt dat als kunstversterking dient voor de zwakke schakel die de zeewering is. Volgende maand beginnen de werkzaamheden. Er wordt gestart bij Camperduin, en dan richting het noorden.

In eerste instantie werd gedacht dat het schip in april al onder het zand zou verdwijnen, maar de werkzaamheden werden uitgesteld. Waarschijnlijk verdwijnt het schip nu eind van deze week in het strand. Omdat het schip ooit al voor de sloop werd aangeboden en het verder geen historisch schip is, heeft het geen zin haar te bergen voor een museum.

De levensloop van de Prince George is terug te lzen op deze site.

Technische details Prince George:

algemeen
nationaliteit:brits
doel:oorlog
type:slagschip
subtype/klasse:Majestic klasse battleship
voortstuwing:stoom
bouwdatum:1895
status:
onbekend
details
gewicht (ton):14900  grt
afmetingen :125.9 x 22.9 x 8.4 m
materiaal:staal, gewapend
motor:Water tube boilers, 2 × vertical triple expansion engines, 2 shafts,
bewapening:4 x 12″/305 mm Mk VIII guns, 12 x QF 6″/150 mm guns, 16 x QF 12 pdr.guns, 12 x QF 3 pdr. guns, 2 x machine guns, 5 x 18″ T.T. (1 above, 4 submerged)
vermogen:12000  i.h.p.
snelheid:17.5  knopen

Reageren