Miljardair geeft 34 miljoen kostend superjacht op als ‘goed doel’ bij belastingdienst

0

Farmaceutische gazillionaire Dennis M. Jones had het allemaal zo goed uitgedacht. Toen hij zijn 50-meter lange superjacht D’Natalin IV liet bouwen, gaf hij de 34 miljoen dollar kostende operatie het label ‘goed doel’ voor de belastingdienst. Helaas voor mijnheer de miljardair trapte de Amerikaanse belastingdienst daar niet in.

De miljardair had sinds 2000 maar liefst $ 34.000.000 dollar opgegeven als donaties aan goede doelen als daklozen, verslaafden en kinderen. Vreemde werklui daar op die werf, vond ook de belastingdienst.

De gierige mr. Jones ging zover dat hij de CEO van werf Christensen Yachts vroeg om te getuigen dat zijn project veel mensen aan het werk had gezet. Die ging wonderbaarlijk genoeg mee in het verhaal van de miljardair en verklaarde: “Per maand geven we 170.000 dollar uit aan personeel, verzekeringen, onkosten en andere spullen voor het superjacht. Deze constante input van geld zorgt voor de lokale economie.” Miljardair Jones voegde daar zelf aan toe: “De jachtmaker doet het beter dan ooit dankzij mij!” Je superjacht laten verbouwen en dat zien als een lokaal goed doel voor de werkgelegenheid is wel een hele creatieve manier van boekhouden. In normaal Nederlands heet dat de boel flessen.

*Meer Nautisch Nieuws op Nautica*

Mr. Jones ging zelfs zo ver dat hij andere miljardairs oproept tot het doen van grote uitgaven, omdat ze zo de economie stimuleren. Natuurlijk komt er geld in de economie als je iets koopt, maar als je vervolgens de belastingdienst oplicht dan blijft er van je filantropische idee weinig over.

Wanneer Dennis Jones daadwerkelijk iets voor de medemens wil doen, dan laat hij iedereen uit een arme wijk een dagje varen op zijn superjacht. Of geeft hij 34 miljoen dollar weg aan een daadwerkelijk goed doel. Je eigen superjacht laten pimpen valt daar namelijk niet onder, hoe goed het ook mogen zijn voor de portemonnee van de lokale jachtwerf.

Dennis M. Jones (75) verkocht zijn farmaceutische bedrijf King Pharmaceuticals in 2000 voor 3,4 miljard dollar. Je kan wel zien dat deze man geen geld had om de belastingdienst netjes te betalen.

Bron: Times

Technische details D’Natalin IV

IMO: 9683154
MMSI: 319063200
Roepnaam: ZGDX3
Vlag: Cayman Islands (KY)
AIS: Pleasure Craft
Gross Tonnage: 499
Waterverplaatsing: 94
Lengte x breedt: 48.76m x 9.02m
Bouwjaar: 2014

 

Reageren