De nieuwe Beneteau Antares 42: een degelijke Fransoos

0


Bénéteau staat al jaren bekend als leverancier van betrouwbare en niet te ingewikkelde boten. Deze nieuwe Antarès 42 onderschrijft dit imago eigenlijk nog sterker dan de andere modellen uit de huidige range. De Franse werf heeft bij deze boot geen hippe materialen gebruikt, de boot beschikt niet over grote ramen in de zijkant van de romp en de indeling van de cabines is zeer traditioneel. Is het dan eigenlijk wel een boot van deze tijd?

Niet alleen het uiterlijk en materiaal gebruik zijn lekker traditioneel, ook het aandrijf- en roer systeem bestaat gewoon uit twee schroeven met daarachter twee roeren. Geen fancy IPS of ander modern besturingssysteem dus, maar gewoon ouderwetse aandrijfassen die de kracht van de twee Yanmar 6LY3 met ieder 380pk op de schroeven in het water overbrengen.

Al deze punten maken de nieuwe Antarès 42 juist zo goed. Het is pure en betrouwbare techniek die zich al jaren bewezen heeft. Een degelijke romp met daarin een degelijk besturingssysteem geeft deze boot, met een degelijke en tijdloze uitstraling, een zeer hoge mate van betrouwbaarheid. Waar andere boten, vol met nieuwe techniek, nog maar moeten bewijzen dat ze tijden mee gaan, zal deze nieuwe Antarès waarschijnlijk jarenlang niet kapot te krijgen zijn.

Met dit gegeven moet hij toch maar zien op te boxen tegen concurrenten als de Jeaneau Prestige 46, de Princess 42 en bijvoorbeeld de Scandinavische Storebro 435 (ook al is die laatste prijstechnisch gezien net iets te hoog gegrepen, hij pas wel volledig binnen de degelijkheid en betrouwbaarheid van de Antares).

Qua interieur zal hij de schoonheidsprijs niet winnen, het is een typisch Frans (dus strak en saai) interieur. Maar ook hier komt die degelijkheid weer om de hoek kijken, alles is namelijk goed ingedeeld en zeer gebruiksvriendelijk. De eigenaarshut bevindt zich in het voorschip, daarbij beschikt hij nog over een gastenverblijf en twee badkamers. Niks verrassends dus.

Kortom, een leuke tijdloze boot die erg betrouwbaar is en je niet snel in de steek zal laten.

Specificaties:
Lengte: 13,99 meter
Breedte: 4,09 meter
Hoogte: 4,75 meter
Gewicht: 9,7 ton
Brandstof capaciteit: 1.200 liter
Water capaciteit: 320 liter
Actieradius: 229 zeemijlen
Motoren: 2x Yanmar 6LY3 Diesels met 380pk ieder
Kruissnelheid: 22,3 knopen
Topsnelheid: 28,6 knopen (tegenvaller)

Reageren