De top7 beste botenbeurzen in Europa

0

bootshow

1. Cannes Yachting Festival – 9 t/m 14 september 2014

De Cannes Bootshow is het kleine broertje van de Monaco Yacht Show. Alles wat onder de 20 meter is of goedkoper dan 1 miljoen euro, legt in de haven van de Zuid-Franse badplaats aan. Veel Italiaanse merken showen hier hun primeurs te water, maar ook Nederlandse merken als VanDutch en Wajer&Wajer zijn graaggeziene gasten. De beurs biedt naast watersport ook lifestyle producten als champagne en dure gadgets en is daarmee een zien-en-gezien worden beurs.

2. Monaco Yacht Show – 24 t/m 27 september 2014

MYS

De Monaco Yacht Show staat bekend om haar grote aantal superjachten. De meest grote schepen leggen in het najaar aan in de haven van het ministaatje in Zuid-Frankrijk. De echte miljardairs komen niet naar Monte Carlo, die sturen een afgezant om het aanbod te inspecteren en maken daarna een privé afspraak aan boord. De MYS wordt dus vooral bezocht door vertegenwoordigers, journalisten en toeristen.

De Monaco Yacht Show probeert ieder jaar grotere schepen naar de haven te lokken en dat resulteerde vorig jaar in de presentatie van superjachten van meer dan 80 meter lengte. Wie een kijkje aan boord wil nemen, moet een afspraak maken, maar daarna is het genieten. De duurste kunst, zoals Picasso en Matisse hangen in salons en barretjes aan boord. Daarnaast zijn ook de privé helikopters en custom made auto’s niet mis. Je vergaapt je als bezoeker aan alle luxe en rijkdom die de beurs te bieden heeft en hebt meer het gevoel in een museum rond te lopen dan op een botenbeurs te zijn. Een toeristische aanrader voor wie een stedentrip met een twist zoekt.

3. Salone Nautico Internazionale Genoa – 1 t/m 6 oktober 2014

genua

De Genua Boatshow is het pareltje van Italië, wat bekend staat om haar mooi afgewerkte boten. Niet alleen het overbekende Riva, maar ook luxe werven als Benetti, Angels Yachts en Perini Navi. De bootshow is één van de oudste van Europa en trekt meer dan 150.000 bezoekers.

4. Salon Nautique International de Paris – 6  t/m 14 december 2014

nautic-2011-530

De Bootshow in Parijs wordt binnen in zes hallen georganiseerd. De Fransen houden van zeilen en ruimen veel plaats in voor de allernieuwste zeiljachten van onder andere Beneteau. Ook diverse watersporten komen aan de orde, waarbij in een mega waterbassin de nieuwste hippe gadgets gepresenteerd worden. De show heeft niet zoveel ‘vreemde’ boten, maar wel veel primeurs.

5. The London Boat Show – 9 t/m 18 januari 2015

londen

De London Boatshow is niet zo bekend, maar wel een erg groot evenement. Honderden merken verzamelen zich om de mooiste en beste boten te laten zien. Vooral het Engelse merk Sunseeker, ook bekend van James Bond, krijgt veel aandacht. Een entreekaartje kost slechts tien pond, omdat vooral gemikt wordt op de normale watersporter. Je kunt het een beetje vergelijken met de Hiswa.

6. Boot Düsseldorf – 17 t/m 25 januari 2015

boot-dusseldorf

Boot Düsseldorf is de grootste indoor bootshow van Europa. Het is bijna onmogelijk om binnen één dag alle boten te bewonderen die hier staan opgesteld. Superjachten zul je er nauwelijks vinden, want deze beurs is bedoeld voor het midden- en laagsegment klanten. De beurs presenteert zich tevens als een dagje uit, dus er is veel ruimte voor participatie. Zo is er een groot waterbassin waarin kinderen kunnen sporten en is er een hele hal ingericht met gadgets. Maar ook kunst komt aan bod met een hal vol schilderijen en snuisterijen voor aan boord of in huis. Daarnaast presenteren diverse toeristische regio’s zich met watersportvakanties en hun beste vaargebieden.

7. Hiswa te Water – september 2015

hiswa

De Hiswa te Water is in vergelijking met international bootshows maar een piepklein beursje in een minihaven aan het IJ. Maar dat is net genoeg voor Nederland, waar we vooral houden van sloepvaren en watersporten als een activiteit zien. We kopen zeiljachten die daadwerkelijk goed kunnen varen, motorjachten voor een lang weekend weg en speedboten waarachter de jeugd kan wakeboarden of waterskiën. De beurs is overzichtelijk, gezellig en vol Hollandse kwaliteit en degelijkheid. Geen showbeurs, maar echt een botenbeurs waar je een nieuw vaartuig kan aanschaffen.

Overige Europese bootshows in 2014 en 2015

Naast de grote welbekende shows, zijn er natuurlijk ook de kleinere evenementen.

Boot Holland – 6 t/m 11 februari 2015

Deze kleine Friese show is vooral gericht op platbodems en zeilbootjes. Een leuke kleinschalige beurs, met veel vakkennis over onderhoud en refits. Vooral leuk voor mensen die zelf een zeilschip hebben.

Belgian Boatshow – 14 t/m 16 en 20 t/m 22 februari 2015

Ook de Belgen hebben een eigen bootshow, waarbij het toch voornamelijk om lifestyleproducten kopen en oesters eten draait. Een evenement om te netwerken en niet zozeer om een boot kopen, want dat doe je in Nederland, Frankrijk of Duitsland.

Hiswa Amsterdam Boatshow Rai – 11 t/m 15 maart 2015

Deze beurs was ooit de grootste indoor watersportbeurs van Europa, maar is door de crisis flink geslonken. Het is meer een oriëntatie, dan een koopbeurs. Er staan diverse sloepen, motorjachten en toeleveranciers.

Gebruikte Botenbeurs Hoorn – augustus 2015

Kleinschalige beurs met veel tweedehands boten in de haven van Hoorn. Gezellig nautisch evenement met muziek, lokale ambachten en natuurlijk scheepjes.

Wereldwijde bootshows

Wereldwijde bootshows zijn er voor diegenen die geld hebben en wat verder kijken dan hun neus lang is. Dit zijn de meest bekende:

FLIB (Fort Lauderdale International Boatshow) – 30 okt t/m 3 november 2014

De Fort Lauderdale International Boatshow toont vele luxe merken, waaronder ook superjachten. Veel Europese merken reizen af naar de FLIB om hun boten aan rijke Amerikanen te slijten.

Miami International Boat Show12 t/m 16 februari 2015

Luxe boten die vergelijkbaar zijn met wat we aantreffen aan de Cote d’Azur, maar dan met meer power. Boten moeten snel, luxe en krachtig zijn. Bovendien moet je ermee kunnen vissen, een hobby die in Europa veel minder beoefend wordt vanaf luxe motorjachten.

Dubai International Boatshow – 3 t/m 7 maart 2015

Het echte geld zit tegenwoordig in het Midden-Oosten en geeft dat uit in Dubai. Op de Dubai Boatshow komen ook Nederlandse superjachtbouwers op zoek naar nieuwe klanten. Zo zien we Amels, Heesen en Oceanco terug in het rijtje exposanten. De entree is slechts 12 euro, maar een vlucht en hotel naar de Emiraat zijn niet goedkoop. De Europeanen die je er aantreft zijn dus van goede huizen, waarmee het direct een goed netwerkevenement is.

Reageren