Vice-admiraal Matthieu Borsboom draagt op vrijdag 26 september het commando over de Koninklijke Marine en de functie van Admiraal Benelux over aan luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk.
Den Helder
De ceremoniële commando-overdracht vindt plaats op Marinebasis Den Helder, tegen de achtergrond van de marineschepen Karel Doorman, Zr.Ms. Johan de Witt, Zr.Ms. Zeeland, Zr.Ms. Evertsen, Zr.Ms. Bruinvis, Zr.Ms. Van Amstel, Zr.Ms. Urania, Zr.Ms. Snellius, het duikvaartuig Hydra, twee landingsvaartuigen, het Belgische schip BNS Narcis en een kustwachtschip. Op de kade staan 670 Nederlandse, Curaçaose, Arubaanse en Belgische militairen aangetreden. Een luchtverdedigings- en Commandofregat geeft twee maal vijftien saluutschoten af.
Fly-by
Daarnaast vindt er een fly-by plaats van maritieme luchtvaartuigen. Onder hen de historische Catalina, waarmee de Marine Luchtvaartdienst in de Tweede Wereldoorlog vloog, een Dornier van de kustwacht, een Belgische Alouette III en NH-90’s. De Marinierskapel der Koninklijke Marine en de Tamboers en Pijpers van het Korps Mariniers zetten het geheel luister bij. De minister van Defensie, de Commandant der Strijdkrachten en tal van hoge gasten uit binnen- en buitenland wonen de ceremonie bij.
Bezuinigingen
Vice-admiraal Matthieu Borsboom was bijna vijf jaar Commandant Zeestrijdkrachten. Hij stond aan het roer tijdens ingrijpende reorganisatieprocessen bij de marine ten gevolge van bezuinigingen op defensie. Vanaf oktober is hij de nieuwe directeur van de Defensie Materieel Organisatie.
Ben Bekkering
Luitenant-generaal der mariniers Rob Verkerk vervulde diverse operationele en staffuncties binnen defensie en is sinds 2012 plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten. Hiervoor was hij Directeur Operaties van de marine en tevens commandant van het Korps Mariniers. Schout-bij-nacht Ben Bekkering volgt Verkerk op als plaatsvervangend Commandant Zeestrijdkrachten.