Werken op een cruiseschip is geen pretje, ook niet op Oasis of the Seas

0

cruiseschip

Cruiseschip Oasis of the Seas wacht een megaboete van 600.000 euro voor het overschrijden van de Nederlandse arbeidsregels. De inspectie van het Nederlandse ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) constateerde vele misstanden aan boord. 

Werken aan boord van een cruiseschip is geen pretje. De werknemers maken lange uren, hebben als ze geluk hebben maar één dag vrij aan boord, zitten maandenlang aan boord en verdienen vooral aan fooi, niet door loon. Deze ‘misstanden’ zijn al jaren bekend bij medewerkers van cruiseschepen, maar er wordt niks aan gedaan. De veelal Filipijnse bemanning is vaak allang blij dat ze een baan hebben en hun gezin aan de wal kunnen onderhouden.

Dat de inspectie nu boetes uitdeelt voor het ontbreken van visa, is een beetje vreemd. De bemanning is namelijk slechts twee weken in Nederland en verblijft voornamelijk aan boord. Dat de werktijden veel te lang zijn, is bekend aan boord. Maar vaak kiezen bemanningsleden hier zelf voor, omdat ze afhankelijk zijn van fooi. Hoe meer je werkt, des te meer fooi.

Oasis of the Seas heeft een Amerikaanse reder, die waarschijnlijk niet snel de arbeidsomstandigheden zal aanpassen. Vermoedelijk wordt voortaan Nederland overgeslagen als haven. Deze boete werkt alleen als alle havens in Europa de arbeidsinspectie aan boord sturen, wanneer het schip aanlegt. Alleen dan kunnen de arbeidsomstandigheden verbetert worden.

Vanmiddag rond 17.00 uur vertrekt de Oasis of the Seas voor een reis naar Southampton. De reis aan boord van het grootste cruiseschip ter wereld is helemaal uitverkocht.

Reageren