Beurtschip Tjerk Hiddes ”Boot van het Jaar 2010”

0

Het 100-jarig motorbeurtschip Tjerk Hiddes uit Gorredijk is benoemd tot Boot van het Jaar 2010. Het beurtschip zal met de Vlootschouw op vrijdag 6 augustus aan het begin van de Sneekweek meevaren.

Het motorbeurtschip “Tjerk Hiddes” is in 1910 gebouwd op de werf van Boot te Leiderdorp. Speciaal gemaakt voor de niet onbekende kruidenier Albert Heijn uit Zaandam. In 1915 werd het schip verkocht aan ene schipper Slump uit Sneek, welke het op zijn beurt in 1918 verkocht aan de gebroeders Van der Werf. De gebroeders gebruikten het schip als opvolger van hun schip “Tjerk Hiddes” Sinds deze eigenaren heet de boot pas ook ”Tjerk Hiddes”. Het schip werd opgeknapt en later nog voorzien van een nieuwe motor. Tot 1963 verzorgde de “Tjerk Hiddes” een beurtdienst vanuit Gorredijk, via Aldeboarn en Akkrum, naar Sneek. Het schip is nog steeds in bezit van dezelfde familie, maar wordt alleen nog gebruikt voor pleziertochtjes, ook de goedheiligman maakt ieder jaar gebruik van deze boot. Het schip is regelmatig te zien op het Sneekermeer en de Goingarijpster Poelen. De thuishaven is nu Gorredijk.

Omdat de Tjerk Hiddes t/m 1963 de vaarroute Gorredijk – Sneek had en dit jaar 100 jaar bestaat heeft de gemeente doen besluiten om de boot tot boot van het jaar 2010 te benoemen.

Bron: Sneek.nl

Reageren