Test: Azimut 40S

0


Het internationale jacht magazine “Motor Boat and Yachting” was een van de eersten die de Azimut 40S mochten testen. Zij kwamen tot de volgende conclusies. “Wanneer je fantaseert over een sportscruiser die je iets geeft dat je nergens anders kunt krijgen, misschien is de Azimut 40S dan iets voor jou.”

Het grote verschil tussen de 40S en bijna alle andere 40ft sportscruisers met een dubbele cabine, is de salon. Meestal is het gedeelte onder de hardtop een soort doorgetrokken dek met voorgevormde stoelen en een teakhouten ingelegde vloer. Op de 40S is de salon net zo afgewerkt en pluche als zijn flybridge tegenhangers, met lederen sofa’s, comfortabele kussens en vloerbedekking. Meestal moet je al kijken naar sportscruisers van 60ft (18 meter) plus, om een dergelijke indeling en afwerking te vinden, maar Azimut heeft dit in 40ft gepropt. Zie de 40S als een luxe dubbele cabine flybridge boot, zonder flybridge!

Azimut heeft ook veel aandacht besteed aan het ontwikkelen van het stuur systeem. Ze hebben namelijk de motor en de roer bediening aan elkaar gekoppeld zodat het makkelijker manoeuvreert, zelfs bij lage snelheden. Hun Xenta “easy steer” systeem ontkoppeld de motor toeren in een bocht, waardoor de buitenste schroef sneller kan draaien. Dit maakt het draaien en sturen een stuk soepeler. Dit systeem hangt in een schitterende door Michael Peters ontworpen romp die heel soepel door het hobbelige water bij Savona in Italië gleed. Het is fantastisch dat Azimut op hun kleinste boot in de serie de non-kosten-besparende aanpak voor kwaliteit en detaillering gehandhaafd heeft.

Pluspunten:
-Indrukwekkende vaareigenschappen
-Kwaliteitsgevoel van een veel grotere boot
-Groot ruimte gevoel
-Goede stahoogte en grote bedden

Minpunten:
-Onopgeloste prototype problemen
-Opbergruimte
-Kleine stoelen in de cockpit

Specificaties:
Lengte: 39ft (12 meter)
Breedte: 13ft (4,10 meter)
Displacement: 10,6 ton (ongeladen) 11,9 ton (geladen met 100% brandstof en water)
Doorvaarhoogte: 10ft (3,31 meter)
Brandstoftank: 1.100 liter
Actieradius bij kruissnelheid: 195 zeemijl
Watertank: 390 liter
Hutten: 2
Motoren: twee Cummins QSB 5.9-480 HO. 480pk (6 cilinder, 5,5 diesels)
Kruissnelheid: 28 knopen
Top snelheid: 32,8 knopen

Klik hier voor:
De offiiciele mini-website van de Azimut 40S

Reageren