Pedro Liberty, een varende woonboot (video)

1


Laten we maar direct toegeven dat we dit een ontzettend lelijke boot vinden. Nu hier geen misverstanden meer over zullen bestaan bespreken we graag waarom hij toch de moeite waard is…

De Nederlandse werf Pedro heeft met deze nieuwste telg namelijk een hele unieke boot ontwikkeld. De Liberty is een combinatie van een woonboot en normaal varende boot in-een, en dat hebben we eigenlijk nog niet vaak gezien. Het uitgangspunt voor de ontwikkeling is maximaal comfort en gemak, daarom ligt de gehele vloer op 1 niveau. Wat ons betreft haalt dat het verassings effect en het echte ‘boot gevoel’ volledig weg, maar dat is ook niet wat de bedoeling van deze boot is.


Met een lengte van 12,5 meter en een breedte van 4,5 meter heeft hij een woonoppervlak van ongeveer 30 vierkantemeter. Dit is natuurlijk niet echt groot, ongeveer gelijk aan een kleine studio in Amsterdam Centrum. Van binnen oogt hij eigenlijk ook als een kleine studio, met een volledige keuken, mooie ruime badkamer (in boot termen) en ruime slaapkamer. In de woonkamer/salon bevindt zich een kleine stuurpositie die uitkijkt over het terras/de kuip aan de voorzijde. Het voordeel van het lelijke rechthoekige ontwerp is natuurlijk het zeer goede gebruik van de beschikbare ruimte. Door de rechtopstaande muren en de rechthoekige romp heeft hij veel meer bewegingsvrijheid dan een boot met vergelijkbare afmetingen.


Een mooie gadget die ook voor normale boten zeer handig zou kunnen zijn, is het spudpalensysteem. Dit zijn palen die tijdens het afmeren met 1 druk op de knop uit de romp naar beneden klappen. Hierdoor hoef je de Liberty niet altijd met lijnen vast te leggen, maar kan je voor een brug of in de haven relatief snel “voor anker” gaan.

Mensen die deze Pedro Liberty toch een beetje te klein vinden om op te wonen moeten naast het behalen van een vaarbewijs (wat voor deze niet nodig is) ook nog even wachten. In de toekomst zullen er naar alle waarschijnlijkheid nog andere afmetingen gebouwd worden. Bewegende beelden van de Pedro Libery zijn gister bij RTVNoord uitgezonden, zie video hieronder…

Specificaties Pedro Liberty:
Lengte: 12,50 meter
Breedte: 4,50 meter
Doorvaarhoogte: 2,50 meter
Motor: VolVo Diesel (optioneel Hybride)
Vermogen: 75pk
Topsnelheid: 8 knopen
Romp: staal
Opbouw: Composiet, extra geisoleerd, kunstof kozijnen met dubbele beglazing
Werf: Pedro

1 reactie

Reageren