Gespot: Ark van Noach in Amsterdam

0


Vandaag kwam een oplettende bootblogger een heel speciaal ‘ superjacht’ tegen op de “vaste masten route” door Amsterdam. Waarschijnlijk zelfs een van de eerste superjachten ooit gebouwd als we de Bijbel mogen geloven…

Dit grote houten gevaarte is een replica van de Ark die Noach volgens het Bijbelse verhaal Genesis bouwde om samen met zijn familie en vrijwel alle diersoorten de zondvloed te overleven. Timmerman Johan Huibers besloot in 1992 om deze Ark na te bouwen en is op dit moment zelfs met een tweede exemplaar bezig. De Ark die vandaag in Amsterdam ligt is namelijk niet meer in handen van Johan Huibers, maar opgekocht door kunstenaar en poppenspeler Aad Peters.


Het unieke van de overleveringen uit de Bijbel is dat de verhoudingen tussen de lengte en breedte van de Ark van Noach overeenkomen met waardes die tegenwoordig in de scheepsbouw gebruikt worden. Noach moest de Ark 300 el lang, 50 el breed en 30 el hoog maken, dit komt neer op 135 meter lang, 22 meter breed en 13 meter hoog. Dit is een zeer stabiele verhouding tussen lengte, breedte en hoogte, namelijk 30:5:3, welke nog steeds gebruikt wordt. Aangezien de Ark die wij gespot hebben niet aan deze afmetingen voldoet (70x10x13), heeft Johan Huibers besloten een nieuwe op ware grootte te bouwen welke in 2012 af zal zijn.

Het maakt ons niet uit of hij op ware grootte is, als je er langs vaart (of fietst) is het een behoorlijk gevaarte…

Reageren