Event: Grand Prix of the Sea in Den Helder

2

Grand Prix of the Sea GPS promo meisjes
5, 6 en 7 augustus vindt de Grand Prix of the Sea (GPS) aan de kust van Den Helder plaats. Ondanks dat alle vergunningen rond zijn, blijft er tegenstand tegen het evenement bestaan. Vanuit milieu oogpunt begrijpen we dit deels, maar we zijn er wel erg trots op dat deze Formule 1 van het water voor het eerst naar Nederland komt…

GPS boats
De GPS is de hoogste klasse binnen de internationale motorsportserie van de bootindustrie waaraan ook productie boten meedoen. Er varen in de GPS namelijk twee verschillende type boten mee, echte productieboten in de ‘Super Sport’ serie en prototypes in de ‘Evolution’ serie. Net als bij de Formule 1 (welke alleen uit ‘prototypes’ bestaat) zorgt de ‘Evolution’ serie voor veel vernieuwende ontwikkelingen binnen de motorboot industrie, zowel op het gebied van romp-ontwerp als efficiëntie van de motoren. Hierdoor bestaat de wedstrijd niet alleen uit het wegblazen van zoveel mogelijk brandstof, maar draagt het serieus bij aan de ontwikkeling van de industrie.

GPS powerboat Den Helder
De GPS is nog niet zo’n oude serie binnen de powerboat racerij welke zelf al uit 1911 dateert. Oorspronkelijk heette de serie Powerboat P1 World Championship, in 2010 werd deze serie echter gestaakt en is het management volledig overgenomen door het UIM (Union Internationale Motornautique, het overkoepelende internationale powerboat orgaan erkent door het IOC) en omgetoverd naar ‘Grand Prix of the Sea‘. Naast de GPS bestaan er nog 2 powerboat race series, de ‘UIM Class One World Powerboat Championship’ en de ‘P1 SuperStock‘. De eerste is eigenlijk het beste te vergelijken met de Formule 1 van de autosport, hieraan doen namelijk alleen speciaal ontwikkelde catamarans mee. De P1 SuperStock is de meest toegankelijke serie binnen het powerboat racen. De boten zijn namelijk redelijk betaalbaar door het gebruik van buitenboordmotoren en vrij kleine formaten. Betaalbaar is natuurlijk een groot woord, maar deze serie is bewust wat laagdrempeliger gemaakt zodat niet alleen de superrijken aan het powerboat racen mee kunnen doen.

Promo meisjes grand prix of the sea
Aan de GPS doen dit jaar 23 boten mee in 4 verschillende races. De eerste race in Malta is inmiddels geweest, de tweede race vindt in Nederland plaats en de laatste 2 races in Italie. In een tijd als deze vinden we eigenlijk dat er nog een serie aan het powerboat racen toegevoegd zou kunnen worden. De gehele industrie is namelijk met milieuvriendelijkheid bezig, maar de powerboat races hebben gemiddeld ongeveer 40% meer pk’s aan de start dan de Formule 1. Zou er ondanks de naam (powerboat) geen interesse zijn voor een race met hybride-power-boten?

Het webstrijd schema van 2011:
Eerste Race:
Data: 10, 11 en 12 Juni
Locatie: Sliema, Malta

Tweede Race:
Data: 5, 6 en 7 augustus
Locatie: Den Helder, Nederland

Derde Race:
Data: 2, 3 en 4 september
Locatie: Milazzo, Italie

Vierde Race:
Data: 16, 17 en 18 september
Locatie: Siracusa, Italie

Het parcour van Den Helder:
Den Helder GPS race circuit

Meer informatie en tickets voor de komende race in Den Helder vindt je hierrr

[Op de foto’s in dit artikel rusten Copyright rechten op naam van: Karel Overlaet van Powerboating.be]

2 reacties

  1. Ik ben erbij! Beetje onzin hoor dat milieu verhaal, het is het een of het ander niet allebei half, half. Want die milieuvriendelijke boten komen natuurlijk bijna niet vooruit.

  2. @Jaqq45,

    Leuk dat je er ook bij bent. We begrijpen je redenering qua milieu verhaal, maar vandaag kwam er tevens het bericht dat vanaf 2014 de Formule 1 Hybride gaat worden. Het staat in dit (http://bootblog.nl/sl.php?id=237) PDF regelement van de FIA… Misschien gaat de botenwereld ook wel eens die kant op 😉

Reageren