Dutch Design: Longisland 25 Runabout

0

LongIsland 25 Runabout 1 low
Na de introductie van de Longisland 40 Runabout is de werf uit Aalsmeer onlangs gestart met het kleinere broertje, de 25 Runabout. Wat ons betreft een prachtig voorbeeld van wat Nederland te bieden heeft…

De Longisland 25 Runabout is eigenlijk de perfecte overstap van een sloep naar net iets meer. Met zijn lengte van 7,40 meter is het een zeer handzame boot, maar wel voorzien van de nodige luxe. Eigenlijk is het een goede combinatie tussen een traditionele sloep en een Riva achtige speedboot. De mooie tijdloze lijnen in combinatie met de houten afwerkingen geven hem wat ons betreft een elegant voorkomen.

Enig nadeel vinden wij de indeling qua zitplaatsen. Het is wel erg fijn dat aan bakboordzijde eenzelfde stoel als de bestuurdersstoel geplaatst is, zodat er iemand met de bestuurder mee kan kijken. De andere zitplaatsen bevinden zich op de motorkist en achterin de kuip. De zitplaatsen op de motorkist zijn rug-tegen-rug geplaatst. Voor het meevaren op hoge snelheid is dit fijn, maar wanneer er langzaam door de Amsterdamse grachten of bijvoorbeeld op de vecht gevaren wordt, is een sloep indeling (rondom) prettiger. Uiteraard is deze afweging gemaakt om de kuip zo open mogelijk te houden, hierdoor ontstaat wel veel bewegingsruimte.

LongIsland 25 Runabout 2 low
Voorin de punt van de 25 Runabout bevindt zich een slaapplaats voor 2 personen en een toilet. Ideaal voor stellen die graag net iets verder gaan dan altijd maar hetzelfde rondje in de buurt van het huis. Door zijn afmetingen is de boot ook goed trailerbaar, dus de echte liefhebbers kunnen hem zelfs mee naar Zuid Frankrijk nemen. Daar komt deze Longisland 25 Runabout namelijk erg goed tot zijn recht.

Standaard wordt de 25 Runabout met een 125pk Yanmar Diesel geleverd, maar er kan ook voor een 150, 180 of zelfs 300pk V8 gekozen worden. Met de laatste motor behaald hij een topsnelheid van maarliefst 30 knopen en moet waterskieen volgens ons ook makkelijk tot de mogelijkheden behoren.

LongIsland 25 Runabout 3
Al met al dus een prachtige boot voor mensen die na hun sloep aan de volgende stap toe zijn. Wat zijn we blij dat Nederland dit soort boten ontwikkelt! De Longisland 25 Runabout zal voor het eerst te bewonderen zijn op de komende Hiswa te water in september in Amsterdam…

Meer info: Longisland

Reageren