Noorse regering accordeert eerste mega boten tunnel ter wereld

0


De Noorse overheid zal vanaf 2018 in vier jaar tijd de eerste tunnel ter wereld voor schepen tot 16.000 ton bouwen op het schiereiland Stad, dat bekend staat om zijn woelige vaarwater. 

 

Door de tunnel met een lengte van 1700 meter moet ervoor zorgen dat het scheepvaartverkeer eenvoudiger kan navigeren doordat ze de woelige wateren rondom het schiereiland kunnen omzeilen. Het idee van een tunnel voor boten is niet nieuw. Er zijn er wereldwijd al meerdere in gebruik, maar allemaal geschikt voor binnenvaart en niet voor zeeschepen. De Noorse variant valt op door de grootte. De bedoeling is dat de tunnel schepen met een bruto verplaatsing tot 16.000 ton een doorgang kan bieden, waardoor zelfs containerschepen van de tunnel gebruik moeten kunnen maken.

 

Noorse tunnel voor scheepvaart
De bouw van het project zal zeker vier jaar in beslag nemen en zal niet voor 2018 starten. Naar schatting zal het boren van de tunnel 1,6 miljard Kronen (212 miljoen Euro) gaan kosten.Volgens een onderzoek naar het gevaar van het vaarwater rond het schiereiland Stad, uitgevoerd door Nordvest Fjordservice, hebben er sinds het einde van de tweede wereldoorlog  46 ongevallen plaatsgevonden waarbij 33 mensen zijn omgekomen. Door de bouw van de tunnel hoopt de Noorse overheid dat dit soort ongelukken in de toekomst minder vaak voor komen terwijl het scheepvaartverkeer een stuk sneller zijn weg kan vinden rond het schiereiland. Of de tunnel ook opengesteld gaat worden voor de pleziervaart is nog niet bekend.



Reageren