Grand Prix of the Sea dit jaar wel in Nederland.

0

 

Powerboats in duel tijdens de Grand Prix of the Sea

De Grand Prix of the Sea (GPS) is hét motorsport evenement bij uitstek voor de bootindustrie, waarin ’s werelds snelste monohull high performance powerboten het tegen elkaar opnemen voor de prestigieuze titels “Wereldkampioen Super Sport” en “Wereldkampioen Evo”. 

Er zijn twee klassen van boten die aan de wedstrijden meedoen. De Evo klasse bestaat uit prototype boten, speciaal geconstrueerd voor deze wedstrijd. De Super Sport klasse bestaat uit productieboten. Voor elk van de klassen worden er zowel Sprint als Endurance wedstrijden gevaren. Naar verwachting zullen er 18 teams uit 12 verschillende landen meedoen.  De te winnen titels worden per klasse elk drie maal uitgereikt: Voor piloten, voor de teams en voor de bootfabrikanten.

Piloot klimt uit zijn boot tijdens Grand Prix of the Sea

We schreven al eerder over de Grand Prix of the Sea en vooral over de heisa die er in de afgelopen twee jaar rondom het evenement is geweest. Het evenement zou in 2011 al naar Nederland komen, maar wegens protesten werden de vergunningen, voor het toen in Den Helder geplande evenement, op het laatste moment ingetrokken. Er werd besloten de wedstrijd een jaar op te schuiven, maar ook in 2012 vond het geen doorgang doordat het aanvragen van de vergunningen te lang duurde.

Powerboat in actie Grand Prix of the Sea
Dit jaar staat de Grand Prix of the Sea echter weer op de agenda (naast erg veel andere leuke watersportevenementen) en wel op 24, 25 en 26 mei. Normaal worden er gedurende het seizoen op verschillende locaties meerdere races gevaren voor de titels, maar vanwege de crisis bestaat de GPS dit jaar uit slechts één driedaags evenement, dat dit jaar in Scheveningen wordt gehouden.

Te waterlating van een powerboat tijdens de Grand Prix of the Sea

Scheveningen is ideaal voor het evenement, want door de gunstige zee omstandigheden kunnen de boten bijzonder dicht langs de kust varen, waardoor het spektakel voor de aanwezigen goed te zien is. Naast de wedstrijden is er een uitgebreid scala aan activiteiten te verwachten op het evenemententerrein. Zo zullen er stands aanwezig zijn en wordt er een pitstraat ingericht waar men kan zien hoe er aan de boten gewerkt wordt en hoe ze te water worden gelaten. De toegang is geheel gratis, maar vanwege de verwachtte drukte is het aan te bevelen om vooraf parkeerkaarten te reserveren. Wij gaan een kijkje nemen, want het ziet er spectaculair uit. Meer informatie vind je op de website van de Grand Prix of the Sea.

Reageren