De beste stuurlui staan, ehm, toch echt aan het roer.

0

Afgelopen vrijdag maakte wethouder Carolien Gehrels bekend dat Amsterdam kleinere rondvaartboten wil. Volgens de gemeente zorgen boten langer dan 20 meter voor onveilige situaties en oponthoud in de smalle grachten.

Jaarlijks stappen zo’n 3 miljoen mensen in Amsterdam in een boot en het aantal pleziervaartuigen in de stad is opgelopen tot ongeveer 18.000. Een drukke boel, waarvan de veiligheid niet meer gegarandeerd kan worden volgens de gemeente. De gemeente Amsterdam wil daarom geen nieuwe vergunningen uitgeven voor de pleziervaart en vanaf 2020 zijn boten langer dan 20 meter helemaal niet meer toegestaan in de grachten van Amsterdam.

Dit is een probleem voor de rondvaartmaatschappijen, want  de huidige rondvaartboten zijn meestal net iets langer dan 20 meter. Volgens de rondvaartmaatschappijen ligt het gevaar echter niet zo zeer in de lengte van de schepen, maar aan het gebrek van stuurmanskunst van de hobbykapiteins.  Doordat de rondvaarten nog steeds een van de meest populaire toeristische attracties van Amsterdam zijn, varen de stuurmannen van de rondvaart heel wat kilometers af en hebben zij hun stuurmanskunsten goed kunnen verfijnen. En goede stuurmanskunst is genoeg voor veilige navigatie op de grachten. Ook met een bootje langer dan 20 meter. Kijk maar.

Stuurmanskunst op de gracht

Reageren