Je zou bijna denken dat er een vloek rust op combinatie van Nederland en de Grand Prix of the Sea. Al twee jaar zou het evenement naar Nederland komen, maar door administratief gedoe rondom het afgeven van de vergunningen die nodig zijn om het evenement te organiseren, kon het tot twee maal toe op het laatste moment geen doorgang vinden. Dit jaar was het dan eindelijk zo ver: De Grand Prix of the Sea kwam naar Nederland.
Afgelopen weekend zouden in totaal 6 wedstrijden gevaren worden waarna de prijzen uitgereikt zouden worden aan de wereldkampioens. Op vrijdag, de eerste dag van het evenement, stonden 2 wedstrijden gepland, maar doordat de vrachtwagen met brandstof te laat kwam opdagen, onder andere door een huldiging van prinses Beatrix in Den Haag, konden de wedstrijden op vrijdag geen doorgang vinden.
Op zaterdag werd dus pas de eerste wedstrijd gevaren. Door de hoge golven en het onstuimige weer raakte een van de boten, die van een Engelse deelnemer, beschadigd en zonk een van de hulpverleningsboten bijna omdat deze was volgelopen met water. Hierna besloot de organisatie om de tweede wedstrijd van die dag af te gelasten.
Ook op zondag, de laatste dag van het evenement, was het weer niet goed genoeg om te kunnen varen. Ook dan zijn de hoge golven en de harde wind de reden dat de organisatie de veiligheid van de piloten niet kan garanderen, mede omdat de duikers niet het water in kunnen. Beide wedstrijden van de dag worden afgelast.
De organisatie, die zich al jaren sterk maakt om het evenement naar Nederland te halen, spreekt van een ‘regelrechte domper’. “Het zal een moeilijk gevecht worden om de internationale raceorganisatie opnieuw te charmeren van Nederland als standplek voor het WK”, aldus de organisatie in een verklaring.
Het valt dus nog te bezien of de Grand Prix of the Sea in de toekomst weer naar Nederland zal komen, aangezien het weer hier een stuk onvoorspelbaarder is dan in andere locaties waar het evenement eerder werd gehouden, zoals Turkije en Malta. Uniek voor Scheveningen als locatie is dat de schepen ongekend dicht langs de kust kunnen varen, waardoor de wedstrijden bijzonder goed te zien zijn voor het publiek.