De ANWB Boot Hoorn soap: wat ging er mis?

0

ANWB-boot-hoorn-2012
Afgelopen vrijdag heeft de ANWB definitief laten weten dat de nieuwe botenbeurs, ANWB Boot Hoorn, niet door gaat. De gehele maand maart stond in het teken van deze beurs, hoe zat deze soap eigenlijk in elkaar?…

Het begon allemaal met een mooie aankondiging waarbij de ANWB aangaf samen met de gemeente Hoorn een nieuwe botenshow in het leven te roepen. Van 23 t/m 27 Augustus zou een nieuwe show voor zowel gebruikte als nieuwe boten tegemoed komen aan de groeiende vraag in de markt naar een laagdrempelige beurs. Mooie plannen dus, die onderbouwd werden met een inschatting van ongeveer 30 tot 40.000 bezoekers. Helaas lagen er wat struikelblokken op de weg (of in het water)…

8 maart 2012, eerste twijfel
De bewoners van het havenkwartier in Hoorn waren tegen de uitbreiding van de botenbeurs. De ANWB organiseerde namelijk voorheen de Waterkampioen 2de hands Botenbeurs in Hoorn, maar nu zouden er ook nieuwe boten bij komen. Volgens de vereniging van bewoners leent Hoorn zich niet voor dergelijke massa-evenementen. Samen met deze bewoners twijfelen een aantal fracties van de gemeente tevens over de veiligheid van het evenement.

De site staat wel al live
Ondanks deze prille maar twijfelende geluiden gaat de ANWB gewoon door met haar organisatie. Op de website staan inmiddels routebeschrijvingen en aanmeldformulieren. Nergens op de site stond iets van twijfel, de botenshow met ruim 500 boten zou gewoon doorgaan.

13 maart 2012, raadsvergadering
Tijdens een raadsvergadering op dinsdag avond 13 maart boog de gemeenteraad van Hoorn zich over de veiligheid van de botenshow welke volgens de ANWB soweiso door zou gaan. Deze twijfel werd eigenlijk alleen maar groter. Zelfs zo groot dat het B&W van Hoorn aangaven dat er nooit afspraken over dergelijke grote evenementen gemaakt zijn. Intussen is er in de gehele stad flink wat commotie ontstaan rondom de plannen van de ANWB. Hoe konden ze eigenlijk doorgaan alsof er niks aan de hand was?

24 maart 2012, ook de HISWA doet mee
De Hiswa organiseert twee weken na ANWB Boot Hoorn de HISWA te water in de nieuwe Amsterdam marina, en voelt nattigheid op het gebied van oneerlijke concurrentie. Ziet de gemeente Hoorn een aantal regels, zoals verkeers- en veiligheidsmaatregelen en milieu, door de vingers? Wordt hiermee dan oneerlijke concurrentie veroorzaakt door de gemeente van Hoorn ten op zichte van de vergunningen die de gemeente Amsterdam aan de Hiswa afgegeven heeft? Middels een brief aan het college van wethouders in Hoorn wil HISWA Multimedia B.V. (organisator van de Hiswa te water in september 2012) graag deze vragen beantwoord zien. Met deze slimme maar ook rechtvaardige zet, gooit de HISWA bedoeld extra kolen op het vuur van de alsmaar afbrokkelende plannen van de ANWB.

27 maart 2012, insprekers tijdens raadscommissie
Tijdens een raadscommissie over de plannen rondom ANWB Boot Hoorn kwamen maarliefst 4 insprekers vrijwillig opdagen om hun mening te ventileren. Cinema Oostereiland was sterk tegen, het Museum van de 20ste eeuw had grote twijfels bij de haalbaarheid en het VNO NCW was samen met Events Hoorn voor het evenement. Bottomline bleek wel dat zowel de ANWB als de gemeente vooraf niet genoeg met betrokken partijen gesproken hadden.

28 maart 2012, Burgermeester geeft nog geen vergunning
Om alle commotie een beetje te zussen geeft de Burgermeester van Hoorn aan dat de ANWB tot nu toe volledig op eigen risico aan het handelen is. De vergunning zal pas begin juni afgegeven kunnen worden dus niks is nog zeker. Ondertussen houdt de ANWB zich aan het al oude spreekwoord: “als je geschoren wordt moet je stilzitten” en laat dus niet van zich horen.

30 maart 2012, ANWB Boot Hoorn gaat niet door
In een persbericht heeft de ANWB afgelopen vrijdag toch laten weten dat de botenshow, welke voor augustus gepland stond, niet door gaat. Met name de vele onzekere factoren rondom zaken zoals infrastructuur en logistiek hebben het evenement de das om gedaan. Ook geeft de ANWB aan te weinig draagvlak bij direct betrokkenen binnen de gemeente te hebben. Wat ons betreft was het daar wel een beetje te laat voor. Draagvlak is toch een van de eerste dingen die je regelt bij een dergelijke organisatie? Wel kijkt de ANWB naar andere locaties, zoals Lelystad, om het evenement door te laten gaan.

Eindconclusie
vandaag geeft de ANWB op haar beurssite aan dat de standverkoop al goed op gang was. Er waren al ruim 60 boten, 9 tenten, wat trailerplekken en een open buitenruimte verkocht. Mooi balen dus voor de partijen die dit evenement in hun jaarplan opgenomen hadden. uiteraard kunnen ze nu kostenloos afzien van de boekingen, maar hoe kan het dat de ANWB al zo ver was zonder enige zekerheid?

Volgens verschillende partijen hebben de organisatoren het opzetten van dit evenement flink onderschat. Er kwam gewoon veel meer bij kijken dan de Waterkampioen 2de hands beurs die ze voorheen organiseerden. Wij denken dat de brief van de HISWA, welke precies de zwakke plekken van de organisatie benadrukte, de druk bij de gemeente Hoorn goed opgevoerd heeft. Dit kon wel eens de doodsteek voor het evenement zijn geweest, maar de vraagtekens die al door andere partijen geplaatst waren hadden het plan al flink verzwakt.

Helaas is het de ANWB tot nu toe dus nog niet gelukt om een nieuwe botenshow op te zetten, in ieder geval niet in Hoorn. Wij denken dat er best wel plaats voor een dergelijk evenement kan zijn, maar niet zo dicht op een bestaand evenement als de Hiswa te water. Daarbij blijven wij wel van mening dat de Hiswa te water nog grootser en internationaler opgezet moet worden. Waarom gaan beide partijen niet samen een voor een nog sterkere show?

Reageren