Nieuws uit Monaco: Feadship Qi (video)

0

Feadship-Future concept-Qi
Zoals vorige week aangekondigd presenteert Feadship dit jaar weer een Future Concept op de Monaco Yacht Show. Deze concepten zijn zo vooruitstrevend dat ze op dit moment niet gebouwd kunnen worden, maar een verzameling zijn van elementen die in toekomstige jachten gebruikt gaan worden…

De naam Qi (uitgesproken als ‘Chee’) wordt in de Oosterse wereld gebruikt voor de levenskracht en energie die door de gehele schepping stromen. Een toepasselijke naam dus want veel elementen van de Qi worden in toekomstige schepsels van Feadship gebruikt. Het woord Qi wordt in het Chinees ook geschreven met vloeiende tekens en strakke lijnen. Dit is dan ook mooi in de vormgeving van het nieuwe superjacht verwerkt.

De naam en vormgeving zijn natuurlijk niet de grootste redenen waarom het jacht ontworpen is. De ontwerpers van de Qi zijn namelijk een uitdaging aangegaan waarbij ze de eigenaar enerzijds veel openheid en uitzicht willen bieden en anderzijds een hoge mate van privacy. Daarnaast hebben de gasten suites ieder schuifdeuren richting hun eigen prive terras aan zee. In het midden van de romp heeft de Qi grote deuren die opening bieden tot een gigantisch wellness gebied en open sportschool aan het water. Het gehele jacht staat eigenlijk in het teken van uitzicht, ruimte en openheid want ook op het hoofddek bevinden zich grootse lounge ruimtes (zowel binnen als buiten) die omgebouwd kunnen worden voor openlucht feesten. Er is zelfs een bioscoop met 180 graden scherm die wat ons betreft een geweldige 3D beleving zou moeten kunnen geven.

Naast deze mooie features is het erg uniek dat de Feadship Qi maar 1 hoofd motor met 1 grote schroef heeft. Achter deze schroef draait een kleinere heckschroef in tegengestelde richting. In combinatie met de wig-achtige rompvorm waarbij het centrum van het drijfvermogen ver naar achteren ligt, wordt de weerstand van het jacht hierdoor aanzienlijk verminderd en heeft hij een brandstofbesparing van 20 tot wel 40 procent. Dit zijn natuurlijk fantastische waarden voor een tijd waarin alles groener en zuiniger wordt. Daarnaast is de opstelling van 1 hoofd motor en een tweede kleinere motor in een andere ruimte, en met een aparte schroef, veel veiliger dan twee motoren in 1 ruimte en twee schroeven dicht naast elkaar. Mocht er in de hoofd motor brand of iets dergelijks ontstaan dan kan de Feadship Qi nog altijd 12 knopen behalen en veilig thuis komen.

Wil je meer weten over Feadship en dit nieuwe Future Concept? Bekijk dan onderstaande video die onze collega’s van Superyachts.com gisteren op de Monaco Yacht Show 2011 gemaakt hebben…

Reageren