Van Nederlands fregat tot superjacht

1
Yas Superjacht

Dick Holthuis Photography

Het lijkt een kleine trend te worden om een oud werkschip om te bouwen tot superjacht (kijk maar hier en hier). ADMShipyards heeft namelijk onlangs deze bijzondere ‘YAS’ opgeleverd welke in een eerder leven het Nederlandse fregat Piet Heijn was…

Het eerste superjacht dat de werf ADMShipyards uit Abu Dhabi oplevert kan meteen al de recordboeken in. Niet alleen omdat het het grootste jacht in 2011 opgeleverd is, maar ook omdat het meteen de 6de plek op de langlijst van grootste jachten ter wereld inneemt. Daarnaast is het natuurlijk een heel bijzonder jacht qua vormgeving dat eigenlijk op geen enkel ander lijkt.

Hr.Ms.Piet Heijn
Het jacht heeft ook een hele speciale historie aangezien het in de jaren 70 al gebouwd werd door Koninklijke Schelde en van 1981 tot 1998 dienst deed als Marine fregat onder de naam Hr. Ms. Piet Heijn. Dit Nederlandse fregat werd in 1998 door de Nederlandse Marine verkocht aan de Verenigde Arabische Emiraten. Zij doopten hem direct om naar Al Emerat maar verkochten hem uiteindelijk na een trouwe dienst om omgebouwd te worden tot 141 meter lang privéjacht.

Copyright Dick Holterman Photography

Het superjacht ‘Yas’ kan 60 gasten herbergen en behaalt een topsnelheid van maarliefst 26 knopen. Deze topsnelheid en een kruissnelheid van 20 knopen is vrij uniek voor een jacht van deze afmetingen. Hij kan niet alleen snel maar heeft ook een actieradius waarmee hij in ieder geval de wereld oceanen kan oversteken. Ook heeft hij een groene motor waardoor de bouwers ook aan het milieu gedacht hebben.


Wij vinden het wel een mooi en gewaagd project maar moeten toegeven dat we hem eigenlijk heel lelijk vinden. Qua lengte wel, maar op basis van ‘looks’ verdient hij eigenlijk geen plek tussen de top 10 van grootste privéjachten ter wereld. Oordeel zelf wat je er van vind…

1 reactie

  1. Certainly a spectacular execution of a good idea. In the beginning of 2002 we started in Nevesbu with this idea based on the hull of the a class of ships delivered to Indonesia by WF, the Fatahillah class. These ships, Nevesbu design, do have a better performance(speed and range) and a very sleek and challenging profile. The idea was going to be presented at the Monaco boat show. However the fall of the RDM Group brutaly ended this realistic dream. Well done ADMshipyards.

Reageren