Dutch Design deel 4: VanDutch 40 (video)

3


In deze mini-serie presenteren we jullie de mooiste parels uit de Nederlandse jachtbouw. Het werd misschien moeilijk om de beeldschone Walth 900 (deel 3) te overtreffen, maar we hebben een totaal ander type parel weten te vinden. De werf noemt zich zelf de Nederlandse avant-garde in jachtbouw, klopt deze titel?


De VanDutch 40 (niet verwarren met VonDutch) werd ontworpen door Franck Mulder, een van ’s lands beste maritiem designers. Hij staat voornamelijk bekend om zijn onderscheidingen op het gebied van snelle superjachten, waarbij zijn ontwerpen vaak garant staan voor perfecte vaareigenschappen. Toch weet hij ook met kleinere boten zoals deze 40 voeter tot goede onderscheidende ontwerpen te komen. Hij heeft het onderwaterschip van de VanDutch 40 namelijk zo ontwikkeld dat hij zo min mogelijk op de golven klapt en ook minder buiswater op laat spatten.


Het grote verschil tussen de VanDutch en zijn voorgangers in onze “Dutch design serie” is eigenlijk het ontbreken van een knipoog naar het verleden. Is dat verkeerd? Nee, natuurlijk niet het is alleen een verschil. De uitdaging waarmee deze fantastisch mooie strakke boot gebouwd is was namelijk gewaagd, de ontwikkelaars wilden een lichte, maar sterke en snelle, maar zuinige boot. En dat is volgens mij heel goed gelukt. Om hem licht en sterk te maken bestaat de romp uit een polyester sandwich constructie met daartussen een vacuüm-injectie. De V-Drive opstelling van de beide motoren en de goed doorontwikkelde romp zorgen zorgen voor de snelheid en het lagere brandstofverbruik. Milieu-mensen moeten maar even snel verder lezen, want echt laag is 50 liter per uur bij 24 knopen natuurlijk niet, maar we zien het regelmatig veel hoger.


Het ontwerp van de romp zorgt niet alleen voor een snelle boot, maar ook fantastische vaareigenschappen. Hij wordt wel ouderwets aangedreven door conventionele schroefassen (misschien is dit dan wel de knipoog naar het verleden) en hoogrendement schroeven, geplaatst in speciaal ontworpen tunnels. Dit zorgt voor een (bijna) horizontale ligging tijdens het varen.

Is de VanDutch 40 nou eigenlijk een tourboot, speedboot, weekendboot of tender voor superjachten? Eigenlijk passen al die termen wel bij deze gave boot die prestaties en strak design mooi combineert. Hij biedt ruimte voor ongeveer acht personen, zowel om te eten als te relaxen op het dek, en beschikt over zo’n beetje alle up-to-date techniek (Airco, verwarming, flatscreen, surround sound, koelkast, magnetron, Nespresso apparaat, toilet en doucheruimte en een hydraulisch neerklapbare tafel/bed).


De mooiste features vind ik toch wel alle pop-up elementen. De kikkers en navigatieverlichting zijn namelijk volledig in het dek weggewerkt waardoor de zeer fraaie strakke lijnen volledig behouden worden. Kortom weer een terechte parel van de Nederlandse jachtbouw, met behoorlijk wat nieuwe/experimentele eigenschappen. De titel Avant-garde klopt wat mij betreft daarom wel…

Specificaties:
Lengte: 12,08 meter
Breedte: 3,50 meter
Diepgang: 0,82 meter
Gewicht: 7,5 ton
Motoren: 2x 260pk of 2x 480pk
Topsnelheid bij 2x 260pk: 32 knopen
Topsnelheid bij 2x 480pk: 41`knopen
Brandstoftank: 600 liter
Watertank: 115 liter
Verbruik bij 2x 260pk: 50 liter per uur bij 24 knopen

Copyright foto’s en Video: VanDutch Marine

Bekijk ook:
Dutch design deel 1: Nedcraft Silverback
Dutch design deel 2: Silvestris 23 Sports Cabriolet
Dutch design deel 3: Walth 900

3 reacties

  1. Je zou hier alleen al bijna voor op Wilders gaan stemmen.. maar als je er zelf een wil VVD natuurlijk maar goed echt een prachtig jacht! @Bootblog.nl weten jullie of dit dezelfde was als op de Hiswa 2010?

  2. Geen knipoog naar het verleden? De rompvorm deed mij meteen denken aan de kruiser Hr.Ms. De Ruyter (1936). Een prachtig voorbeeld van de ‘klare lijn’, compliment!

    Als totaalconcept is dit jacht zo cool als John Lee Hooker. En cooler bestaat niet.

Reageren