Maarten de Bruijn:” eerst schaalmodel, dan pas computer”

1

Maarten de Bruijn stond aan het begin van ons mooiste automerk Spyker. Sinds 2005 heeft hij de stap gemaakt om boten te gaan ontwerpen, en met succes.

De Bruijn heeft bij Spyker een grote naam opgebouwd in de auto wereld. Maar ook in de botenwereld blijkt hij zijn mannetje te staan. Zijn bedrijf, Silvestris heeft met de eerste Silvestris 23 meteen een trend gezet in de botenmarkt. Het is namelijk de eerste boot die helemaal uit een stuk aluminuim gemaakt is ipv het gebruikelijke lassen.

Echte is het opvallender dat hij aangeeft geen fan te zijn van 3d programma’s. “Die 3d-tekenprogramma’s op de computer zijn mooi en ook wel functioneel, maar niet voor mij. Ik maak altijd handmatig een schaalmodel of prototype van mijn ontwerpen. Want pas als je zelf aan het construeren bent merk je wat wel en niet werkt. Wanneer alles eenmaal naar behoren functioneert worden alle maten ingevoerd in de pc en begint de fine-tuning.”

Hij noemt een voorbeeld van de Silvestris-boten die hij vanaf 2005  ontwikkelt met zijn compagnons, nadat hij uit Spyker Cars stapte. ,,In  mijn schaalmodel werkten de klapluiken uitstekend. Die zijn bedoeld om de aluminium verlijmde luxe en supersnelle boot, met een druk op de knop, waterdicht af te sluiten. Maar bij het computermodel leek het ineens niet te kunnen werken. Had ik op dat moment niet beschikt over een werkend echt model, dan was het idee van de klapluiken waarschijnlijk in de prullenbak verdwenen. Zo zie je maar dat de werkelijkheid boven elk computermodel gaat. Natuurlijk zijn de technische problemen allemaal op te lossen. Maar in de virtuele werkelijkheid van een computer blijven sommige problemen gewoon onzichtbaar totdat je echt aan het bouwen gaat. Daarom heb ik het liefst zo snel mogelijk een werkend product tot mijn beschikking. Daar haal ik veel informatie uit waar ik vervolgens mee aan de slag ga.”

Zo zie je maar weer dat deze ”godfather” van de Nederlandse ontwerpers er zijn eigen manieren op na houdt en met succes! Want het blijft gewoon een pracht boot deze Silvestris 23. Kan je er geen genoeg van krijgen? Kijk nog even  terug in onze  Dutch design serie.

Bron

1 reactie

Reageren