Eerste hard-top cabrio tender ter Wereld

0

Automatisch klapdak Oronero Hi-tech marine
Alex Pirard Yacht Design heeft de eerste tender ontwikkeld met een opvouwbaar hard-top dak. Deze 12 meter lange Oronero, gebouwd door Hi-tech Marine, kwamen wij al tijdens de Perini Navi Cup tegen…

Tender-38-Oronero-1
We vonden het al zo’n rare boot, met die hoge romp, dikke achterkant en volledig dichte opbouw. Tijdens de Perini Navi Cup in Sardinie werd deze Oronero bestempeld als “Tender to the Perini Navi Cup”. Helaas hebben we ter plekke niet gezien dat het dak automatisch te openen en sluiten was, maar nu vallen alle steentjes op zijn plek.

De relatief hoge romp en zijn dikke achterwerk zijn namelijk noodzakelijk om het dak in weg te kunnen klappen. Deze exclusieve limousine tender is daarmee de eerste tender ter Wereld welke een volledig geautomatiseerd vouwdak heeft. We zien tegenwoordig wel steeds vaker automatisch weg te klappen soft-tops, zoals op de nieuwste Riva en bijvoorbeeld de Frauscher Benaco, maar dit is echt nieuw.

Tender-38-Oronero-2
Wat ons betreft is het wel alleen interessant voor een tender, waar ruimte nooit echt een probleem is. Tenders worden meestal namelijk alleen maar gebruikt voor het vervoeren van mensen van een superjacht naar de wal. Bij andere boten van ongeveer dezelfde afmetingen zal het opvouwen van een hard dak veel te veel schaarse ruimte in beslag nemen (de gehele achterkant dus). Het zal daarnaast wel duidelijk zijn dat dit direct een ideale tender is doordat hij in vrijwel alle weersomstandigheden goed dienst kan doen.

Tender 38 Oronero Hi-tech Marine
Naast het unieke hard-top dak beschikt hij ook over twee automatisch uit te klappen platforms aan beide zijkanten waardoor het in- en uitstappen zeer gemakkelijk wordt. De topsnelheid ligt ongeveer rond de 25 knopen en door zijn hoge romp zal hij prima door ruw water gaan. Wie hem wil zien, moet volgende week naar Monaco komen want tijdens de Monaco Yacht Show is hij daar ook, terwijl hij niet aan de show mee doet…

Oronero Hi-tech Marine drawing

Reageren