BootblogTV: Mulder Favorite 1400

0

Mulder Favorite 1400
De Nederlandse jachtwerf Mulder heeft onlangs haar nieuwste Favorite 1400 officieel aan de markt geïntroduceerd. Dit 14 meter lange jacht is een ode aan het 70 jarig bestaan van de werf en heeft haar naam aan de eerste series van de werf te danken. Bootblog was begin dit jaar al aan boord van deze nieuwe Mulder, kijk mee hoe Quinten verslag doet…

[Eerst de video kijken en dan lezen? Scroll naar beneden]

Mulder is een familiebedrijf dat in 1938 opgericht werd door Dirk Mulder Senior. Op dit moment staan de Mulders gelukkig nog steeds aan het roer, waardoor de werf zijn goede naam altijd heeft behouden. De werf staat wat ons betreft eigenlijk voor oer Hollandse degelijkheid en goede techniek, maar dan met een flinke schep luxe en klasse er doorheen. De jachten van Mulder zijn voornamelijk opgetrokken uit aluminium en hebben niet de uitstraling van snelle ordinaire jachten, maar juist van mensen met smaak. Zo ook deze nieuwste telg, de Mulder Favorite 1400.

Mulder jachtwerf 1400 Favorite
Toen de werf in 2008 70 jaar bestond besloten ze de klassieke Favorite serie, waaraan ze vooral in het begin hun succes te danken hebben, nieuw leven in te blazen. Er werd een serie ontwikkeld van 3 jachten waarvan deze 1400 de eerste is die ook echt te water gelaten is. Aan de Mulder Favorite 1500 wordt op dit moment nog gewerkt, en ook de 1600 zal in een later stadium gebouwd worden. Deze nieuwe Favorite serie is eigenlijk een hele mooie combinatie tussen retro lijnenspel en moderne techniek. Van binnen oogt het jacht ruim doordat er gebruik gemaakt is van veel licht materiaal in combinatie met kersenhout van een hoge kwaliteit. Het kersenhout in combinatie met een aantal mooie marmeren accenten, in de keuken en buiten in de kuip, geven het jacht zijn klassieke en luxueuze uitstraling. Het overzichtelijke dashboard welke van alle nodige moderne apparatuur voorzien is laat daarentegen zien dat het jacht volledig aan de huidige normen voldoet.

Mulder Favorite 1400 interieur
De keuken bevindt zich aan stuurboordzijde vlak voor de stuurpositie benedendeks. Hierdoor is er geen ruimte voor een derde slaapkamer, maar je krijgt aan boord van dit jacht ook zeker niet het gevoel dat deze nodig is. Er is eigenlijk nergens extra zuinig omgesprongen met de beschikbare ruimte. Elke ruimte is namelijk goed en overzichtelijk ingedeeld waardoor je het gevoel krijgt aan boord van een groter jacht te zijn. Dit grote denken is natuurlijk vrij normaal voor Mulder aangezien ze tegenwoordig behoorlijk grote jachten bouwen. Het mooiste voorbeeld van dit grootse denken vinden wij eigenlijk wel de gescheiden douche en badkamer. De badkamer bevindt zich namelijk aan stuurboordzijde terwijl de douche zich aan de andere kant bevindt. Bij veel jachten zou dit een gevoel van ruimte verspilling opleveren, maar bij deze Favorite 1400 komt het over alsof er toch genoeg ruimte is. Een bijkomend voordeel is natuurlijk dat de badkamer zelf niet helemaal nat wordt wanneer er iemand gedoucht heeft.

Mulder Favorite 1400 keuken
Elk jacht van Mulder wordt is nauwe samenwerking met haar koper gebouwd, ook deze Favorite 1400 is daarom semi custom build. De gastenhut is in het jacht van de video bijvoorbeeld voorzien van twee aparte bedden terwijl dit ook een dubbelbed kan zijn. Daarnaast kan vrijwel elke kleur en houttype aangepast worden waardoor er een geheel gepersonaliseerd jacht ontstaat.


Ook motorisch geeft de werf behoorlijk wat keuze. Het jacht op de video is voorzien van twee Volvo IPS600 motoren met ieder 435pk waarmee hij een topsnelheid van ongeveer 35 knopen behaald. Er bestaat echter naast deze uitvoering nog de keuze uit 4 andere motor combinaties (zie welke in de specificaties hier onder).


De Mulder Favorite 1400 is wat ons betreft een jacht zoals je hem zou willen hebben. Mooi klassiek gelijnd, maar wel voorzien van de huidige techniek en knowhow, niet extreem opvallend maar wel een jacht waarvoor je nog eens omkijkt als hij voorbij vaart. Het enige wat wij eigenlijk missen is een flybridge aangezien we hier behoorlijk fan van zijn. Het grote schuifdak en de achterruit die automatisch omlaag kan bieden hier wel een zeer goed alternatief voor, maar je blijft toch altijd binnen zitten…

Specificaties Mulder Favorite 1400:
Lengte: 14,00 meter
Breedte: 4,70 meter
Diepgang: 1,20 meter
Doorvaarhoogte: 2,70 meter
Gewicht: 18 ton
Brandstof capaciteit: 2.500 liter
Water capaciteit: 720 liter
Vuil water capaciteit: 640 liter
Motoren (video boot): 2x Volvo IPS600 435pk, 6 cil.
Vermogen (video boot): 870pk
Topsnelheid (video boot): 35 knopen
Motoren (optioneel): 2x Volvo > 150pk, 220pk, 330pk, 430pk
Romp: Rondspant aluminium of klikspant met sprayrails
Nautisch architect: Vripack
Design: Guido de Groot / Mulder Shipyard
Werf: Mulder Shipyard

Reageren