Waarschuwing: Toenemende piraterij privejachten

0

Piraten vallen prive jacht aan
Volgens het ISAF, de internationale zeilorganisatie, is het op meerdere plaatsen tegenwoordig onverantwoord om met een prive-jacht te varen. De beroepsvaart wordt steeds beter beveiligd waardoor piraten privejachten steeds vaker als doelwit kiezen…

Vooral het westelijke deel van de Indische Oceaan, de Arabische Zee en de Golf van Aden zijn gebieden met een zeer hoge risico factor. Hierdoor zijn populaire gebieden als de Malediven en de Seychellen vrijwel niet meer veilig te bereiken. In het piraten gebied, wat op dit moment 2,6 miljoen vierkante mijl groot is, varen slechts 30 oorlogsschepen. Deze worden voornamelijk ingezet om vrachtschepen en schepen met noodhulp voor Afrika te beveiligen, privejachten worden dus eigenlijk niet beveiligd en zijn een makkelijk doelwit.

Kaart met alle piraten aanvallen wereldwijd
Er worden verschillende oplossingen bedacht om het varen zo veilig mogelijk te maken, zoals het varen in een konvooi, maar ook dit werkt lang niet altijd. Er zijn zelfs jachten die eigen beveiliging aanboord nemen, maar dit is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd.

Tenzij je iemand als Dirk-Jan Schipper aka Rambo aan boord hebt, kan je de gebieden op bovenstaande kaart maar beter vermijden. Bekijk hierrr de live kaart waarop alle kapingen en risico gebieden aangegeven staan.

Lees hierrr de officiele waarschuwing van het ISAF.

Reageren